ROSTOPASCA – folosită în mănăstiri pentru normalizarea valorilor COLESTEROLULUI și combaterea PIETRELOR la BILĂ

Rostopasca (Chelidonium majus) este folosită în diferite sisteme de medicină complementară și alterantivă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea unui spectru variat de afecțiuni: infecții orale, bronșită cronică, astm, ulcer, afecțiuni hepatice, cancer, dureri și afecțiuni ale pielii.

Această plantă conține numeroși compuși alcaloizi cu activități farmacologice diverse: chelidonină, cheleritrină, sanguinarină, berberină.

Rostopască

În medicina chineză este utilizată în tratamentul tusei, bronșită cronică, astm, pietre la bilă, dureri biliare, edeme, ascită. Terapeuta Maria Tereben recomandă rostopasca ca un remediu de încredere pentru ficat, stomac și bilă, precum și pentru curățarea sângelui.

Are proprietăți coleretice și colagoge, motiv pentru care este utilizată în bolile ficatului, inclusiv în cirozăDatorită faptului că mărește secreția unor substanțe pancreatice responsabile cu digerarea grăsimilor, rostopasca ajută la reducerea colesterolului și a lipidelor.

Este numărată împreună cu alte plante cu efecte hipocolesterolemiante, precum usturoiul, armurariul, rădăcina de păpădie, rădăcina de brusture, turmericul și ghimbirulAceste plante suprimă sinteza colesterolului și întăresc mușchiul cardiac și țesuturile conjunctive.

Un studiu a arătat că rostopasca reduce semnificativ simptomele de litiază biliară. Participanții au primit tablete cu chelidonină, un compus activ din rostopască. Această substanță calmează mușchii tractului biliar, îmbunătățește fluxul biliar și reduce tulburările de la nivelul abdomenului superior. Totodată, rostopasca este folosită pentru dispepsie și sindromul colonului iritabil.

Are efecte antibacteriene puternice, antispasmodice, purgative, narcotice, hepatoprotectoare, analgezice, antiinflamatoare, imunomodulatoare și anticancerigene.

____________________________________________________________________________________________________

Mod de administrare

Cei de la Mănăstirea Sihăstria Putnei recomandă o cură de 1 lună de zile cu pulbere de rostopască, obținută prin măcinare plantei uscate (tulpini) prin râșnița electrică de cafea.

Se ia un vârf de cuțit de pulbere, de 3 ori pe zi. Se ține sub limbă 5 minute, apoi se înghite cu apă. După o pauză de 10 zile, tratamentul se poate repeta. Dă roade bune în scăderea colesterolului, combaterea litiazei biliare și a dischineziei biliare.

Precauții și contraindicații

În doze mari, rostopasca poate deveni toxică. Nu este indicată în icter în fază acută.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. James A. Duke, Gallstones and Kidney Stones, The Green Pharmacy: New Discoveries in Herbal Remedies for Common Diseases, pp. 206-207

2. Heart Update, High Cholesterol – Phytotherapeutic Treatments: http://www.heartupdate.com/prevention/cholesterol/high-cholesterol-phytotherapeutic-treatments_339/

3. Anne Mcintyre, Gallstones and gallblader problems, Herbs for Common Ailments, p. 53

4. Amal K. Maji, Pratim Banerji, Chelidonium majus L. (Greater celandine) – A Review on its Phytochemical and Therapeutic Perspectives, International Journal of Herbal Medicine

5. Steve Taylor, Advances in Food and Nutrition Research, pp. 298-299

6. Mănăstirea Sihăstria Putnei, Rostopasca și colesterolul: http://www.sihastriaputnei.ro/leacuri-manastiresti/rostopasca-si-colesterolul

7. The Nation, Greater Celendine. Revisit an old, ignored herb: http://thenationonlineng.net/greater-celendine-revisit-an-old-ignored-herb/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.