Sucul de CĂTINĂ cu MIERE este un puternic ENERGIZANT și vindecător de BOLI cronice

Pe cât de neplăcute la gust și astringente, boabele de cătină sunt deosebit de benefice sănătății noastre. Este bine ca în fiecare an să culegem sau să cumpărăm cătină proaspătă și să ne facem provizii.

Aceste fructe au proprietăți tonice generale, vitaminizante, mineralizante, expectorante, vasodilatatoare, anti-diabetice, radio-protectoare, antioxidante, anti-îmbătrânire și anticancerigene.

Are efecte deosebite asupra sistemului cardiovascular: scade tensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele, reduce stresul asupra vaselor mici de sânge din interiorul inimii, îmbunătățește funcția inimii la cardiaci, reduce anginaPrevine infecțiile pielii, îmbunătățește vederea, încetinește procesul îmbătrânirii.

Cătina se poate păstra foarte bine la congelator, în punguțe sau caserole. Cel mai bun mod de a consuma cătina este sub formă de suc. Din fructele proaspete sau congelate se poate obține de asemenea un sirop cu efecte tonice și curative.

Mod de preparare

Fructele se trec prin storcător, iar sucul obținut se îndulcește cu miere de albine. Se poate combina cu suc de struguri, mere sau alte sucuri dulci. Pentru a obține sirop, sucul se combină cu o cantitate mai mare de miere.

Dacă nu aveți un storcător de fructe în casă, puteți folosi mașina de carne, blenderul sau un robot. Pulpa se stoarce printr-o sită deasă sau printr-un tifon și se păstrează doar sucul limpede.

La 1 kg de cătină se folosește ½ kg de miere. Sucul limpede, fără adaos de apă, se pune în blender și se adaugă mierea de albine. Se mixează de mai multe ori, din 3 în 3 ore, câteva minute, pentru ca mierea să se dizolve bine, iar siropul rezultat să fie cât mai omogen.

Se lasă apoi 24 de ore, după care se depozitează în sticle închise ermetic, și se păstrează la frigider.

Această metodă de preparare la rece a siropului are mai multe avantaje. Preparatul final păstrează aproape intact conținutul de nutrienți atât din cătină, cât și din miere. Aceasta din urmă adaugă un plus de vitamine, minerale și substanțe bioactive foarte importante pentru organism.

__________________________________________________________________________________________________________

Mod de administrare

În scop preventiv, se administrează în doze mici, de câte 30 ml pe zi. Siropul se adaugă într-o cană umplută pe trei sferturi cu apă (sau ceai călduț, nu fierbinte), se amestecă și se bea pe stomacul gol.

În bolile cronice se crește doza la 1 linguriță de sirop, de 3 ori pe zi, administrată ca atare (fără apă), înaintea meselor.

Este indicat ca ultima linguriță să se ia până în ora 16:00, deoarece poate cauza insomnie sau agitație, din cauza efectelor energizante.

__________________________________________________________________________________________________________

Indicații terapeutice

Acest remediu ajută în mod deosebit la creșterea rezistenței organismului la afecțiunile respiratorii, fiind indicat mai ales persoanelor care au imunitatea scăzută.

– răceală și gripă, astm
– hepatite, ciroză
– tulburări endocrine
– hiperlipidemie
– boli cardiovasculare
– ulcer, dispepsie, constipație, stomac deranjat
– psoriazis, infecții ale pielii
– cancere

Precauții și contraindicații

Cătina poate interacționa cu unele medicamente pentru cancer și boli autoimune, cu unele antibiotice, agenți chimioterapici, anticoagulante, aspirină, diclofenac, clopidogrel, ibuprofen, naproxen, warfarină, dalteparină, enoxaparină, heparină.

Întrucât încetinește coagularea sângelui, este indicat ca cel puțin cu 2 săptămâni înainte de o operație să se întrerupă cura cu cătină.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. LIVE STRONG, The Benefits of Sea Buckthorn: http://www.livestrong.com/article/404532-the-benefits-of-sea-buckthorn/

2. Siropul de cătină energizează și tămăduiește, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, nr. 2 ianuarie-martie 2015

3. Herbswisdom, Sea Buckthorn Benefits: http://www.herbwisdom.com/herb-sea-buckthorn.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.