Rețete medicinale din CIMBRIȘOR
Cimbrișorul este fratele apropiat al cimbrului, care moștenește proprietăți terapeutice similare. Îl folosim adesea în bucătărie, la aromatizarea mâncărurilor, însă știm prea puține despre utilizările sale medicinale.
Este folosit tot mai des în medicina contemporană, datorită proprietăților sale antioxidante, antimicrobiene și anticancerigene, datorate conținutului bogat în uleiuri esențiale.
Popoarele antice întrebuințau cimbrișorul pentru împrospătarea aerului din încăperi, pentru condimentarea preparatelor culinare și pentru tratarea unei game variate de boli.
În țările din Europa, părțile aeriene ale plantei era folosite pentru efectele lor antiseptice, antispasmodice, carminative, deodorante, diaforetice, dezinfectante, expectorante, sedative și tonice.
În alte zone ale lumii este folosit ca sedativ, stimulent circulator, anti-colesterolemiant și imunostimulator.
Este cel mai des utilizat pentru vindecarea afecțiunilor asociate tractului gastrointestinal și sistemului respirator. Dr. Marc Bosquet scrie în una din cărțile sale că este cel mai bun remediu pentru rinita alergică. Foarte mulți fitoterapeuți îl recomandă în această afecțiune, în cantități mari – 5-6 căni de ceai pe zi.
Ceaiul de cimbrișor acționează benefic asupra întregului aparat respirator, fiind recomandat în tuse, dureri în gât, bronșită, astm.
La nivelul tractului digestiv exercită efecte tonice. Este un remediu folositor pentru balonare și gaze. Previne fermentațiile din stomac.
Datorită acțiunii sale energizante, ceaiul de cimbrișor (sau de cimbru) este considerat un bun înlocuitor pentru cafeaua de dimineață. Are efecte bune asupra căilor respiratorii și digestive. Poate fi administrat și între mese.
Se folosește 1 crenguță de cimbrișor la 1 cană cu apă. Se poate îndulci cu miere.
___________________________________________________________________________________________________
Cimbrișorul se poate folosi și sub formă de ulei, atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. Dr. Bosquet îl recomandă pentru masarea zonelor dureroase ale corpului la cei care suferă de reumatism.
Acest ulei se va prepara în casă. Se folosesc 40 g de plantă la 500 ml de ulei de măsline. Se lasă la macerat 3 săptămâni, după care se strecoară.
Tot pentru uz extern se poate folosi fiertura de cimbrișor, care ajută la tonifierea firului de păr. Se prepară un decoct concentrat, cu care se spală pielea capului și părul. Favorizează creșterea podoabei capilare și previne căderea părului.
_______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Marc Bosquet, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Cimbrișor, Editura Nicol, București, pp. 169-170
2. Snežana Jarić, Miroslava Mitrović, and Pavle Pavlović, Review of Ethnobotanical, Phytochemical, and Pharmacological Study of Thymus serpyllum L., Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2015 (2015), Article ID 101978, 10 pages: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/101978/