Uleiul de la Sfântul Maslu are putere sfințitoare și tămăduitoare asupra celor care îl iau cu credință – Părintele Ioachim Pârvulescu

Biserica ne-a pus la îndemână numeroase mijloace prin care ne putem redobândi sănătatea sufletească și trupească. Avem în primul rând taina Sfântului Botez, prin care primim slobozire de blestemul strămoșesc și darul Sfântului Duh.

Apoi prin taina Spovedaniei primim iertarea greșelilor și păcatelor, iar prin taina Împărtășaniei Îl primim pe Însuși Dumnezeu în trupul, în inima și toată ființa noastră.

Biserica ne oferă și alte daruri sfințitoare pe care le putem folosi în viața noastră de zi cu zi, pentru a simți părtășia cu cele sfinte și cu Dumnezeu.

Creștinii adevărați se îngrijesc să aibă tot timpul în casă anaforă și aghiasmă, adică pâine binecuvântată și apă sfințită.

Pentru tămăduirea de boli și felurite neputințe, mai putem folosi uleiul care se sfințește la slujba Sfântului Maslu și a Litiei (care se face de regulă sâmbăta seara sau în seara zilei care precede o sărbătoare mare cu cruce roșie în calendar).

Părintele arhimandrit Ioachim Parvulescu, starețul Mânăstirii Lainici că uleiul de la Sfântul Maslu are putere sfințitoare și vindecătoare asupra celor care îl folosesc cu credință.

Acest ulei se sfințește în timpul slujbei, când preoții care slujesc împreună (trebuie să fie cel puțin doi) fac rugăciuni și cereri pentru venirea Duhului Sfânt, Care sfințește și umple de putere tămăduitoare untdelemnul adus de credincioși.

Doamne, Care cu mila și cu îndurările Tale tămăduiește zdrobirile sufletelor și ale trupurilor noastre, Însuți Stăpâne, sfințește untdelemnul acesta (făcând cu mâna în semnul crucii de-asupra lui), ca să fie celor ce se vor unge din el, spre tămăduire și spre izbăvirea de toată patima și întinăciunea trupului și a sufletului, și de toată răutatea. Ca și întru aceasta să se preaslăvească preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Iată ce frumoase sunt rugăciunile care se citesc înainte și în timpul slujbei:

„Ai dat harul Tău prin apostolii Tăi, lesne Iertătorule și Iubitorule de oameni, ca să tămăduiască cu untdelemnul Tău cel sfânt rănile și bolile tuturor. Pentru aceasta, și acum, ca un Îndurat, pe cel ce vine cu credință sfințește-l, miluiește-l, tămăduiește-l prin untdelemnul Tău, de toată neputința, și-l învrednicește, Doamne, de desfătarea Ta cea nestricăcioasă”.

Preoții se roagă pentru ca cei bolnavi să se facă bine trupește, dar se roagă și pentru sănătatea lor sufletească. Sănătatea ne este dată ca un dar, și atâta timp cât suntem sănătoși, putem lucra la mântuirea noastră.

Prin ungerea untdelemnului Tău și prin atingerea preoților, Iubitorule de oameni, sfințește de sus pe robii Tăi; izbăvește-i de boli și de întinăciunea sufletului; curățește-i, spală-i Mântuitorule, și ferește-i de tot felul de sminteli; ușurează-le durerile, izgonește-le nevoile și risipește necazurile, ca un Milostiv și Îndurat.”

_____________________________________________________________________________________________________

Bolnavilor sau celor din familia lor le este recomandat să participe la 40 de slujbe de Sfântul Maslu. Iar uleiul sfințit la fiecare slujbă se poate aduna într-o sticlă.

Acest ulei nu se pune în candelă, nu se dă la animale. Se va folosi pentru ungerea celor bolnavi – miruire pe frunte în semnul crucii, cu un bețișor sau cu degetul, sau ungerea rănilor, în semnul sfintei cruci.

Uleiul de la Sfântul Maslu se poate de asemenea consuma, ca atare, se poate pune în mâncarea celor bolnavi sau pe o bucată de anafură. Apa cu care se spală farfuria se va arunca într-un loc curat din natură sau la un copac/o floare.

_____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Sfaturi duhovnicești, Repere morale pentru o viață practică creștin-ortodoxă, Sfânta Mănăstire Lainici, 2004

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.