Florile de SALCÂM ajută la reglarea SISTEMULUI NERVOS

Parfumul învăluitor al florilor de salcâm merge direct la inimă, având efecte echilibratoare asupra stărilor sufletești. În medicina tradițională sunt folosite în afecțiunile sistemului nervos și digestiv.

Fitoterapeutul Constantin Milică spune că acțiunea lor calmantă poate fi resimțită atât de adulți și vârstnici, cât și de copii.

Flori de Salcâm

Florile de salcâm liniștesc și fortifică totodată organismul cuprins de stări nevrotice. Ajută la reglarea sistemului nervos și remedierea afecțiunilor psihosomatice care au drept cauză tensiunile psihice sau tulburările emoționale:

– depresie, senzație de gol sufletesc, iritabilitate, accese de mânie, epuizare nervoasă, scăderea randamentului fizic, surmenaj intelectual, insomnie, anxietate, crampe musculare pe fond nervos, dureri de cap, migrene pe fond de stres, tulburări de echilibru, probleme de memorie, tulburări de apetit.

Acestea pot fi folosite în mai multe feluri, sub forme diferite: infuzie, tinctură, aromaterapie, băi.

Vezi si Mierea de Salcâm – Beneficii Preţioase Pentru Sănătate 

Doar inhalarea mirosului de salcâm produce efecte liniștitoare la nivel mental și fizic. Din acest motiv sunt indicate plimbările în zonele cu salcâmi înfloriți.

Dacă aveți posibilitatea să culegeți flori de salcâm, le puteți face buchețele și așeza în camera de zi sau în camera celor agitați care nu pot dormi.

Se recomandă de asemenea o cură cu ceai de salcâm, care se poate prepara și din florile uscate. Se folosește 1 lingură la 1 cană de apă clocotită. Se lasă câteva minute la infuzat și se strecoară. Se beau câte 3 căni pe zi, în cure de 3 săptămâni.

Ne putem bucura de beneficiile și aroma florile de salcâm consumând așa-numita apă de salcâm. Se pune o mână de flori uscate la macerat într-un borcan cu 1 litru de apă rece. Se lasă peste noapte, apoi se poate consuma, ca atare, sau îndulcită cu miere.

Se poate alege și varianta macerării directe a florilor în miere de albine. Florile se spală, se zvântă bine și se pun într-un borcan cu miere. Se lasă la macerat 2-3 zile, apoi se poate lua câte 1 linguriță, de 3-5 ori pe zi.

Din florile salcâmului putem face și tinctură. Se pun 20 de grame de flori uscate la macerat într-un borcan cu 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă 2 săptămâni, apoi se strecoară. Se iau câte 10 picături, de 2 ori pe zi.

Ca și tratament extern, se recomandă băile calmante cu infuzie sau extract din flori de salcâm.

Ceaiul de salcâm remediază inclusiv problemele de la nivel digestiv, apărute pe fond nervos: gastrita hiperacidă, ulcerele gastro-duodenale, arsuri stomacale (pirozis), indigestie, crampe abdominale, hernie hiatală, diaree la copii, insuficiență hepatică.

Sursă: Farmacia Verde, Florile de salcâm combat bolile sistemului nervos şi digestiv: http://www.farmacia-verde.ro/2009/02/09/florile-de-salcam-combat-bolile-sistemului-nervos-si-digestiv/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.