SFECLA roșie ajută la remedierea FICATULUI OBOSIT

După piele, ficatul este cel mai mare organ din corp. Este esențial pentru sănătatea noastră deoarece este implicat în eliminarea toxinelor din sânge, producția biliară, digerarea alimentelor și transformarea lor în energie și nutrienți.

Ficatul „nu doare”, de aceea este greu să ne dăm seama că boala de care suferim se datorează  unei disfuncții hepatice.

Afecțiunile ficatului sunt de multe ori silențioase – nu produc simptome, sau simptomatologia lor este foarte asemănătoare altor boli, precum cele care vizează sistemul gastro-intestinal.

Starea permanentă de oboseală, umflarea abdomenului, îngălbenirea pielii sau a ochilor, sau afecțiunile pielii sunt câteva semnale care ne pot atrage atenția că ficatul nostru are o problemă. Dacă prezentați aceste simptome, puteți evalua starea de sănătate a ficatului printr-un set de analize de sânge.

Un ficat sănătos poate fi menținut prin evitarea consumului excesiv de alcool, dobândirea unei greutăți corporale optime, mișcare fizică zilnică și mai ales printr-o alimentație sănătoasă și un echilibru între muncă și odihnă.

_____________________________________________________________________________________________________

Efectele benefice ale consumului de sfeclă roșie asupra ficatului sunt bine studiate. Această legumă este bogată în antioxidanți puternici și compuși care ajută la eliminarea toxinelor din ficat: betaină, betanină, betalaine, betacianină, fibre, fier, acid folic, pectină.

Pectina este un tip de fibră care împiedică re-absorbția toxinelor eliminate din ficat, de aceea unii specialiști recomandă consumul de sfeclă roșie întreagă, și nu sucul. Prin stoarcere se elimină fibrele din rădăcină.

Cu toate acestea, sucul de sfeclă roșie păstrează intact conținutul de betaină, o substanță care ajută ficatul să scape de toxine, care protejează ficatul și bila, reduce inflamațiile interne riscul de boli arteriale coronariene și cerebrale

Un studiu publicat în Journal of the American Academy of Family Physicians a arătat că betaina în asociere cu vitaminele C și E poate ajuta la tratarea boala ficatului gras.

Sfecla ajută la vindecarea celulelor hepatice, previne formarea de radicali liberi și apariția mai multor tipuri de cancer (de plămâni, de ficat, de piele, de splină și de colon).

Datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante, demonstrate în studii realizate in vitro și in vivo, cercetătorii sunt de părere că sfecla poate fi folosită în patologiile clinice asociate cu stresul oxidativ și inflamațiile cronice: boli de ficat, artrită și cancer.

Studiile pe animale au arătat că sucul de sfeclă roșie reduce daunele la nivelul ficatului și ADN-ului. Sucul de sfeclă roșie a scăzut de asemenea markerii de leziuni hepatice și inflamații la șobolanii tratați cu un compus cancerigen.

Inflamația cronică este implicată în dezvoltarea și progresia mai multor boli cronice: boli de ficat, boli de inimă, obezitate și cancer.

Există și alte alimente sau plante care pot ajuta la remedierea unui ficat bolnav sau obosit: anghinarea, armurariul, rădăcina de păpădie și salvia.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J. West and Emma J. Stevenson, The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease, Nutrients, 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/

2. Prodieta, Tratament naturist pentru ficat obosit: https://prodieta.ro/tratament-naturist-pentru-ficat-obosit-plante-vitamine-betaina-sfecla-rosie-anghinare/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.