BUSUIOCUL – rețete pentru oboseală, hipertensiune, diabet, reumatism

Utilizat cu precădere în ritualurile religioase, busuiocul este o plantă medicinală de excepție. Atunci când crenguțele sunt adăugate în apă, acestea eliberează uleiurile volatile și alți compuși în apă, oferindu-i acestea proprietăți dezinfectante, antiinflamatoare și revigorante.

Busuiocul are proprietăți imunostimulatoare și adaptogene. Crește rezistența organismului la boli și puterea de adaptare la stres.

Busuioc

Datorită substanțelor care îmbunătățesc oxigenarea celulelor, busuiocul scade concentrația de cortizon și corp și ne ajută să ne adaptăm mai ușor la situațiile de stres.

Se poate folosi sub formă de ceai pentru ameliorarea durerilor de cap, a afecțiunilor respiratorii (răceală, gripă, febră) și a problemelor digestive. Mai mult, busuiocul ajută la reducerea greutății corporale și calmarea simptomelor de balonare.

Are efecte hipotensive și poate fi folosit de către persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Se poate bea până la 1 litru de ceai de busuioc pe zi. Aceeași cantitate poate ajuta la diminuarea durerilor reumatice

Busuiocul susține funcția ficatului și a pancreasului și poate determina scăderea glicemiei la cei cu hiperglicemie sau diabet.

Infuzia de busuioc este recomandată și în caz de oboseală sau surmenaj intelectual. Este un tonic nervos foarte bun. Are efecte înviorătoare și stimulente asupra circulației cerebrale. Este indicat în astenie și depresie.

Contra oboselii se poate prepara un amestec de 4 linguri de pulbere de busuioc (uscat și măcinat prin râșnița de cafea), 12 linguri de miere și 4 linguri de polen. Se consumă câte 4-6 linguri pe zi, în cure de 10 zile, cu 5 zile pauză între ele.

Busuiocul are și proprietăți antibacteriene, fiind util în infecțiile digestive.  La nivelul ficatului exercită un efect protector. Busuiocul are totodată o acțiune anticancerigenă.

[wcepe_products ids=’13107′ button=’Cumpără aici’]

_______________________________________________________________________________________________________

Utilizări

Pentru prepararea ceaiului, se folosește 1 linguriță de plantă uscată și mărunțită la 1 cană de apă clocotită. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară.

Din busuioc putem obține un vin medicinal cu efecte tonice. Se folosesc 100 g de flori de busuioc și 1 litru de vin roșu. Florile mărunțite se pun într-un borcan de sticlă, iar peste ele se toarnă vinul. Se închide ermetic și se lasă o săptămână la macerat, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 pahar la masă.

Busuiocul poate fi folosit și extern, datorită proprietăților sale antibacteriene. Frunzele se aplică pe răni și infecții.

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Prof. Elena Păușescu, Prof. Consuela Păușescu, Prof. Adriana Nicolae Păușescu, Busuiocul, Boli ale Organismului, Tratamente și Rețete Naturiste, Editura Nova Didact, Râmnicu-Vâlcea, 2013, p. 139

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.