Clicky

PLANTE cu efecte CALMANTE și ECHILIBRANTE asupra NERVILOR

Anxietatea, nervozitatea, stresul, migrenele și durerile neuropate pot fi ameliorate cu ajutorul unor plante medicinale înzestrate cu proprietăți calmante și sedative.

Spilcuța

Cunoscută și sub numele de „iarba fetei”, această plantă este folosită în medicina tradițională pentru tratarea febrei, durerilor de cap migrenoase, durerilor reumatice și articulare, durerilor de dinți și durerilor de stomac.

Spilcuță

A fost folosită de asemenea pentru amețeală, greață și vomă, alergii, astm, tinitus și psoriazis. Are proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii, cardiotonice, antispasmodice și emenagoge.

S-a dovedit în mod deosebit eficientă în ameliorarea durerilor de cap. Spilcuța reduce de asemenea prevalența migrenelorEfectele sale se văd însă în timp. Se face un tratament de lună pentru prevenirea durerilor de cap în luna următoare.

Un studiu publicat în Jurnalul Phytomedicine a arătat că spilcuța este la fel de eficientă ca și gapapentina – un medicament anti-epileptic folosit în tratamentul durerii neuropate. Sub această denumire intră mai multe tulburări ale sistemului nervos care cauzează durere, slăbiciune și amorțire.

Se prepară sub formă de infuzie. Se pune 1 linguriță de plantă uscată (flori, frunze și tulpini) într-o cană cu apă și se lasă 10 minute la infuzat. Se beau câte 3 căni pe zi.

_____________________________________________________________________________________________________

Urzica

Această plantă este folosită din vechime pentru reducerea durerilor reumatice. Strămoșii noștri o foloseau în stare „brută”. Mai precis, fricționau zonele dureroase cu urzică proaspăt culeasă, sau se băteau cu urzică peste locurile afectate.

Perișorii înțepători de pe frunze interacționează cu semnalele de durere transmise prin sistemul nervos. Astfel se explică de ce atingerea de această plantă produce o senzație de amorțire.

Un studiu a arătat că urzica reduce durerea asociată cu osteoartrita. Participanții care au primit un tratament cu urzică au avut nevoie de mai puține medicamente anti-inflamatoare. Urzicile uscate pot fi consumate sub formă de ceai, supă, tocănițe.

_____________________________________________________________________________________________________

Salvia

Această plantă, renumită pentru efectele sale stimulente asupra funcțiilor cognitive – îndeosebi asupra memoriei, are totodată și o acțiune echilibratoare asupra stării de dispoziție.

Salvia inhibă o enzimă care descompune un hormon esențial din creier numit acetilcolină. Corpul îl utilizează pentru reglarea stării de spirit și pentru alte funcții ale creierului.

Ceaiul de salvie poate fi consumat zilnic pentru calmarea nervilor și reducerea stresului. Această plantă este deosebit de benefică femeilor care se confruntă cu tulburări de dispoziție și alte simptome specifice menopauzei (bufeuri, nervozitate). Este de asemenea foarte eficientă în reducerea transpirațiilor nocturne asociate acestei perioade.

Salvia poate fi administrată și sub formă de capsule sau tinctură. Evitați această plantă dacă suferiți de migrene.

_____________________________________________________________________________________________________

Sunătoarea

În ultimii 20 de ani, sunătoarea a devenit un tratament alternativ foarte popular pentru depresie. Numeroase studii au arătat că această plantă reduce simptomele de depresie ușoară și moderată.

Extractele de sunătoare au demonstrat proprietăți neuroactive, datorate unui compus numit hipericină.

Sunătoarea este în prezent studiată ca remediu potențial în terapia cancerului, a bolilor inflamatorii, a infecțiilor virale și bacteriene. Studiile clinice au arătat că această plantă are proprietăți antioxidante și neurprotectoare și că are un profil sigur în doze moderate.

Se poate consuma sub formă de infuzie. Se folosește 1 linguriță de flori uscate la 1 cană de apă clocotită. Se beau câte 3 căni pe zi. Extractele de sunătoare pot interacționa cu unele medicamente.

_____________________________________________________________________________________________________

Valeriana

Rădăcina de valeriană este recomandată de mulți botaniști pentru tulburările neuropsihiatrice. Studiile preclinice sugerează că această plantă are efecte sedative și relaxante musculare. Este utilă în reducerea anxietății și a disconfortului cauzat de stările de agitație și hiperactivitate.

Studiile recente au arătat că proprietățile sale anxiolitice se datorează unui compus numit acid valerenic. Efectul anti-stres este și mai puternic atunci când valeriana este luată în combinație cu roiniță. Cercetătorii au obținut rezultate bune la copiii impulsivi. Pentru copii se poate folosi un extract de valeriană fără alcool.

__________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Dr. Michelle Schoffro Cook, PhD, 5 Great Herbs to Soothe Your Nerves: http://www.drmichellecook.com/entries/general/5-great-herbs-to-soothe-your-nerves

2. Krystal AD, Ressler I., The use of valerian in neuropsychiatry, CNS Spectr. 2001: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15334039

3. Kenneth M. Klemow, Andrew Bartlow, Justin Crawford, Neil Kocher, Jay Shah, and Michael Ritsick., Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum), Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, Chapter 11: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/

4. Anil Pareek, Manish Suthar,Garvendra S. Rathore and Vijay Bansal, Feverfew (Tanacetum parthenium L.): A systematic review, Pharmacogn Rev. 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210009/

5. Ernst E, Pittler MH., The efficacy and safety of feverfew (Tanacetum parthenium L.): an update of a systematic review, Public Health Nutr. 2000: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11276299

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *