PASTĂ de DINȚI naturală, din BICARBONAT, SCORȚIȘOARĂ și MENTĂ (rețetă video)
Pastele de dinți din comerț sunt pline de aditivi dăunători care nu au ce căuta într-un produs de îngrijire a corpului, indiferent dacă este pentru uz intern sau extern:
– îndulcitori și arome artificiale, fluor (cel mai controversat ingredient), triclosan (afectează funcția inimii), surfactanți (poate cauza ulcerații bucale și afte bucale), coloranți sau vopsele artificiale.
Vă prezentăm o rețetă simplă de pastă de dinți care poate fi preparată în casă, din ingrediente naturale.
Rețeta video:
Pastă de dinți naturală – rețetă
Ingrediente
• 130 g de ulei de cocos
• 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu
• 1 linguriță de scorțișoară
• 10-20 picături de ulei esențial de mentă
• opțional: 2 pliculețe de stevia rebaudiana (îndulcitor natural)
• opțional: 10 picături de ulei esențial de cuișoare sau smirnă
Preparare
Amestecați toate ingredientele într-un bol de sticlă, până la omogenizare. Uleiul de cocos trebuie să fie moale, pentru a se putea amesteca ușor.
Transferați compoziția obținută într-un borcănel de sticlă cu capac. Se aplică o cantitate mică pe periuța de dinți și se perie dantura foarte bine.
Varianta simplă este să amestecați câteva linguri de bicarbonat de sodiu cu 10 picături de ulei esențial de mentă, cuișoare, scorțișoară sau smirnă și să folosiți pudra obținută pentru perierea dinților.
____________________________________________________________________________________________________
Cum funcționează
♣ Bicarbonatul de sodiu, ingredientul de bază al acestei rețete, este foarte eficient în curățarea dinților, datorită texturii sale abrazive. Mai mult, acesta ajută la restabilirea unui pH alcalin natural al dinților și gingiilor. De altfel, bicarbonatul este unul din cele mai vechi remedii utilizate pentru curățarea danturii.
♣ Uleiul de cocos este bogat în acizi grași. Unul dintre aceștia – acidul lauric, a demonstrat proprietăți antibacteriene. Acesta atacă bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală, care cauzează respirație neplăcută, carii și afecțiuni gingivale.
Acidul lauric s-a dovedit eficient îndeosebi în atacarea a două bacterii asociate cu apariția cariilor dentare: Streptococcus mutans și Lactobacillus. Eficiența sa a fost comparată cu cea a clorhexidinei –ingredientul activ din apele de gură din comerț.
Alte studii au arătat că uleiul de cocos poate reduce formarea de placă bacteriană pe dinți și combate gingivita (inflamația gingiilor).
♣ Uleiul esențial de mentă îndeplinește mai multe roluri în această rețetă. În primul rând, datorită aromei sale răcoritoare, împrospătează respirația și elimină mirosul neplăcut al gurii.
În al doilea rând, are proprietăți antibacteriene, prin care ajută la distrugerea bacteriilor care cauzează carii și halenă.
Nu în ultimul rând, ca beneficiu suplimentar, acest ulei desfundă sinusurile, fiind foarte reconfortant pentru persoanele care au aproape tot timpul nasul înfundat sau răcesc frecvent.
Această rețetă se poate îmbogăți și cu alte ingrediente. Uleiul esențial de smirnă, de pildă, este un agent antibacterian și antifungic foarte bun. Datorită acțiunii sale antiinflamatoare, smirna reduce inflamația gurii și a gingiilor, cauzată de gingivită sau ulcerații bucale.
____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Michelle Schoffro Cook PhD, Natural Tooth Powder, Be Your Own Herbalist: Essential Herbs for Health, Beauty, and Cooking, p. 154
2. Authority Nutrition, Why Coconut Oil is Good for Your Teeth: https://authoritynutrition.com/coconut-oil-and-teeth/
3. Wellness Mama, How to Make Natural Toothpaste: https://wellnessmama.com/1772/natural-toothpaste/