CIMBRIȘORUL ajută în bolile NERVOASE – rețetele Mariei Treben

Cimbrișorul (Thymus serpyllum) este folosit cu regularitate în medicină populară pentru tratarea problemelor asociate cu sistemul respirator și gastrointestinal, potrivit cercetătorilor sârbi de la Institutul de Cercetări Biologice din Belgrad.

Infuzia de cimbrișor este folosită pentru digestie slabă, flatulență, colici, afecțiuni ale pieptului, tuse convulsivă, bronșită, laringită, catar respirator, dureri în gât, dureri menstrualebeție sau letargie.

Cunoscut și sub numele de cimbru sălbatic, cimbrișorul are proprietăți aromatice, tonice și sedativeantioxidante, antiseptice, dezinfectante, antimicrobiene, stimulente, antispasmodice, diuretice, emenagoge, citotoxice, antitumorale și anticancerigene.

Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă cimbrișorul și în bolile sistemului nervos, sub formă de infuzie sau băi de corp generale. 

Pentru baie, se pun de dimineață 200 g de plantă la macerat într-o cratiță mare cu 5 litri de apă rece. După 12 ore, amestecul se încălzește și se strecoară, apoi se adaugă în apa din cadă. Nivelul apei nu trebuie să acopere inima.

Se face o baie completă, care durează 20 de minute. După ce ieșiți din cadă, nu vă ștergeți corpul cu prosopul, ci îmbrăcați un halat gros și stați în pat pentru a transpira, cel puțin o oră.

Dr. biolog Virginia Ciocan scrie în una din cărțile sale că băile cu cimbrișor ajută la reducerea durerilor și a simptomelor aparatului respirator, favorizând diluarea mucozităților și expectorația.

_____________________________________________________________________________________________________

Infuzia de cimbrișor se prepară dintr-o linguriță de plantă și 1 cană de apă. Se opărește 30 de secunde, apoi se filtrează plantele. Se beau câte 2-3 căni de ceai de cimbrișor pe zi, cu înghițituri mici. În asociere cu rozmarin, ceaiul de cimbrișor este un remediu bun pentru durerile de cap și alte afecțiunile nervoase.

Alte leacuri recomandate de Maria Treben în afecțiunile nervoase sunt sânzienele (drăgaica) și sunătoarea. Acestea se administrează sub formă de ceai, câte 3 căni pe zi.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Rasooli I, Mirmostafa SA., Antibacterial properties of Thymus pubescens and Thymus serpyllum essential oils, Fitoterapia, 2002: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12048019

2. Snežana Jarić, Miroslava Mitrović, and Pavle Pavlović, Review of Ethnobotanical, Phytochemical, and Pharmacological Study of Thymus serpyllum L., Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2015 (2015): https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/101978/

3. Maria Treben, Boli Nervoase, Plante Medicinale din Grădina Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2008, p. 145

4. Natural Medicinal Herbs, Wild Thyme Thymus serpyllum: http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/t/thymus-serpyllum=wild-thyme.php

5. Botanical. com, Thyme, Wild: http://www.botanical.com/botanical/mgmh/t/thywil17.html

6. Virginia Ciocan, Cimbrișor de câmp – Thymus serpillum, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale, Imunitare și Adaptogene, p. 102

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.