VINUL de ROZMARIN – un elixir al tinereții care întărește inima slăbită și dureroasă, stimulează memoria, revigorează organismele anemice (rețetă video)

Rozmarinul este numit în popor „planta oamenilor puternici”, datorită efectelor sale stimulatoare asupra organelor interne și a psihicului.

Are proprietăți antioxidante generale, anti-inflamatoare, anti-microbiene, hipo-colesterolemiante, detoxifiante, anticarcinogenice și antiulcerogenice

Este util în boli cardiace, tulburări circulatorii, afecțiuni respiratorii, nervoase și cognitive.

Vin de Rozmarin – Rețetă și Beneficii

Majoritatea beneficiilor sale se datorează uleiurilor esențiale (1,8 cineol, a-pinen, campfen, a-terpineol și borneol), precum și compușilor polifenolici (flavonoide – homoplantaginină, cirsimaritină, genkwanină, galocatechine, nepertrină, hesperidină și derivați de luteolină).

Între utilizările medicinale validate din punct de vedere farmacologic, se numără următoarele:

– combaterea bacteriilor
– prevenirea cancerului
– reducerea riscului de diabet
– îmbunătățirea deficitelor cognitive
– protejarea ficatului
– prevenirea îmbătrânirii premature
– protejarea creierului și stimularea memoriei

___________________________________________________________________________________________________

Vin de rozmarin – rețetă

Ingrediente

• 50 g de frunze verzi de rozmarin
• 1 litru de vin roșu natural

Preparare

Rozmarinul se găsește la caserole sau la ghiveci, în unele hipermarketuri. Ideal ar fi să-l culegeți singuri, dintr-o zonă nepoluată.

Spălați crenguțele, desfaceți frunzele și introduceți-le într-o sticlă sau într-un borcan de sticlă de un litru.

Turnați peste ele vinul, și lăsați plantele la macerat vreme de 5 zile. Puteți adăuga și câteva picături de ulei esențial de rozmarin, pentru uz intern, pentru o aromă și mai intensă.

Agitați ocazional sticla, pentru a ajuta la eliberarea principiilor active.

___________________________________________________________________________________________________

Mod de administrare

Întrucât este un vin medicinal, se administrează în cantități mai mici decât un vin obișnuit. Se consumă câte 1 păhărel de 30-50 ml, de 3 ori pe zi, la masă. Are un gust foarte concentrat. Se poate adăuga 1 linguriță de miere de albine la servire.

Dacă veți adăuga și salvie (într-o cantitate egală), veți obține o băutură cu efecte tonice asupra întregului organism, benefică în bolile inimii, astenie, oboseală și stres.

Vin de Rozmarin – Rețetă și Beenficii

Profesorul Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași recomandă rozmarinul persoanelor slăbite, anemice, slăbite din cauza bolii sau aflate în perioada de convalescență.

Acesta susține că persoanele care consumă des rozmarin pot constata o vitalizare a activității organelor interne. Rozmarinul păstrează tinerețea organismului, dă energie și induce o stare de bine și de optimism.

Acțiunea sa întineritoare, fortifiantă și revigorantă se datorează proprietăților sale stimulatoare asupra corticosuprarenaelor.

Vin de Rozmarin – Rețetă și Beenficii

Are efecte binefăcătoare asupra celor cu inima slăbită, tensiunea scăzută, dereglări de ritm cardiac, palpitații și extrasistole, apărute pe fond nervos. Rozmarinul curăță vasele de sânge și mărește circulația sangvină la nivelul periferic și cerebral.

Rozmarinul este un stimulent excelent pentru sistemul nervos și funcțiile cognitive. Are efect psihostabilizant, crește capacitatea de concentrare și memorare, îndeosebi la vârstnici, copii și cei care învață sau depun eforturi intelectuale mari.

Rețeta video:

→ Indicații și recomandări terapeutice:

– cardiopatie ischemică dureroasă, angină pectorală
– ateroscleroză coronariană, arterită, tromboză
– scleroză cerebrală
– edeme cardiace (umflarea gleznelor)
– răcirea extremităților, sau senzație de sufocare
– insomnie, nervozitate, angoasă
– depresie, anxietate, instabilitate emoțională
– vertij, migrene cu substrat nervos, dureri de cap
– oboseală cronică, fizică și psihică
– astenie, slăbiciune
– slăbire memoriei
– reumatism cardioarticular și degenerativ
– poliartroză, dureri articulare și musculare
– nevralgie, sciatică
– contuzii, luxații articulare
– pietre la rinichi, retenție urinară
– colici nefritice, edeme renale
– indigestie cauzate de stres
– atonie gastrică, balonare, aerofagie, gaze, lipsă de apetit
– colite și infecții gastro-intestinale
– gastrită
– icter, ascită, hepatite virale și cronice, insuficiență hepatică
– dischinezie biliară, colecistită cronică

Vin de Rozmarin – Rețetă și Beenficii

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Solomon Habtemariam, The Therapeutic Potential of Rosemary (Rosmarinus officinalis) Diterpenes for Alzheimer’s Disease, Evid Based Complement Alternat Med. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867

2. Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Rozmarinul, cel mai bun tonic natural, Farmacia Verde: http://www.farmacia-verde.ro/2009/02/22/rozmarinul-cel-mai-bun-tonic-natural/

3. Prof.univ.dr. Constantin MILICĂ, Uleiurile aromatice, remediu important în tratamentul bolilor: http://www.farmacia-verde.ro/2009/06/06/uleiurile-aromatice-remediu-important-in-tratamentul-bolilor/

4. Prof.univ.dr. Constantin MILICĂ, Rozmarinul, tonic garantat pentru copii anemici şi bătrâni obosiţi: http://www.farmacia-verde.ro/2009/02/03/rozmarinul-tonic-garantat-pentru-copii-anemici-si-batrani-obositi/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.