Cum să folosim URZICILE pentru sănătatea PĂRULUI (rețete)

Urzicile au efecte fortifiante atât asupra organelor interne, cât și extern, asupra părului. Leacurile cu urzici și oțet sunt cunoscute din vechime ca fiind cele mai eficiente contra căderii părului și mătreață.

Academicianul Ovidiu Bojor citează utilizările multiple ale acestei plante în domeniul cosmeticii naturiste și a dermatologiei.

Fiertură de urzici și oțet

Dacă vă confruntați cu problema căderii excesive a părului, puteți încerca acest tonic natural din urzici și oțet. Este un leac străvechi, de succes, testat și încercat de numeroase persoane.

• 100 g de frunze proaspete de urzică
• 500 ml de oțet de mere
• 500 ml de apă

Spălați urzicile, puneți-le într-o cratiță împreună cu apa și oțetul, pe foc. După ce încep să clocotească, lăsați-le la fiert 5 minute.

După ce fiertura s-a răcorit, se strecoară și se păstrează într-un borcan sau într-o sticlă. Se înmoaie un tampon de bumbac sau o bucată de vată în soluție și se aplică la rădăcina părului. Se fricționează bine pielea capului, apoi se lasă să acționeze câteva ore și se spală părul.

♣ Macerat din rădăcină de urzici

O altă variantă de preparare a ceaiului de urzică este prin macerare la rece, însă de data aceasta se folosește rădăcina. Cercetătoarea Virgina Ciocan ne oferă această rețetă:

Se toacă mărunt 100 g de rădăcină de urzică și se pun într-o cratiță. Se toarnă peste ele 500 ml de apă rece și se acoperă. Se lasă la macerat 8-10 ore. Se pune apoi cratița pe foc și se fierbe 5 minute la foc mic. Se mai lasă 10 minute să se răcorească, apoi ceaiul poate fi folosit.

Se tamponează rădăcina firului de păr pentru a opri căderea părului și a remedia problema mătreții.

Acest decoct poate fi administrat și intern, în afecțiunile prostatei, și pietre la rinichi (se bea câte 1 cană, de 3 ori pe zi, înainte de mese), sau aplicat extern sub formă de comprese în reumatism, artrită și gută.

O altă variantă de preparare a rădăcinilor de urzică am găsit-o în una din cărțile fitoterapeutului Ovidiu Bojor. Se pun 250 g de rădăcini sau frunze mărunțite de urzică proaspătă la fiert într-un litru de apă. Se lasă 30 de minute, apoi se adaugă câteva linguri de oțet natural.

cu această fiertură se spală părul o dată pe săptămână.

♣ Macerat de urzici în oțet

Pentru a păstra mai mult timp urzicile, le puteți urzicile la macerat în oțet. Soluția obținută poate fi astfel folosită într-o cură mai lungă.

Se umple o sticlă sau un borcan curat de sticlă pe jumătate cu frunze de urzică proaspătă. Se toarnă peste ele oțetul, până la gura recipientului și se închide ermetic.

Se așază într-un loc cu soare și se lasă 3 săptămâni la macerat, agitând zilnic borcanul. Se filtrează și se folosește la tamponarea scalpului.

♣ Infuzie de urzică

Pe lângă faptul că ajută la combaterea căderii părului, urzicile dau totodată strălucire podoabei capilare și mai mult volum. Pentru infuzie, se folosesc 2 lingurițe de plantă la 1 cană de apă. Se infuzează acoperit 10 minute sau toată ziua, apoi se strecoară și soluția obținută se folosește pentru clătirea părului după șamponare.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Virgina Ciocan, Urzica, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, București, 2012, Editura Universitară, p. 92

2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, URZICA, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 107

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.