PĂTRUNJELUL, LEURDA, PĂPĂDIA și URZICILE ajută la curățarea TENULUI (cum să le folosim)

Verdețurile de primăvară pe care nutriționiștii ne sfătuiesc să le consumăm zilnic au proprietăți depurative excepționale. Din acest motiv este ele sunt indicate în numeroase afecțiuni interne.

Grație efectelor purificatoare asupra sângelui, ficatului, stomacului și rinichilor, acestea ajută inclusiv la curățarea pielii. Pătrunjelul, leurda, urzicile și păpădia sunt cele mai bune plante pe care le putem folosi pentru remedierea problemelor tenului.

Plante Care Curăță Tenul

PĂTRUNJELUL și ASMĂȚUIUL (hasmațuchi)

Profesorul Ovidiu Bojor recomandă în una din cărțile sale pătrunjelul pentru curățarea tenului și întărirea firului de păr. Rețeta este foarte simplă:

Se pun 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt la fiert cu 1 cană de apă. Se lasă 10 minute, apoi se strecoară și se tamponează pielea. Acest decoct concentrat poate fi folosit și ca tonic capilar.

O altă rețetă, mai simplă, este sucul de pătrunjel, cu care se unge pielea afectată de pete sau pistrui. Sucul obținut din frunzele verzi de pătrunjel ajută inclusiv la ameliorarea nevralgiilor, precum a celor dentare.

Datorită acțiunii sale antiinflamatoare, pătrunjelul este util în iritațiile pielii, înțepături de insecte, contuzii, echimoze și inflamații oculare.

Și pătrunjelul creț, sau hasmațuchi (asmățui) poate fi folosit extern, în inflamații ale pleoapelor, belfarită, dermatoze, prurit, eczeme, noduli hemoroidali, ulcerațiiAsmățuiul ajută la catifelarea pielii și întârzie procesul de ridare.

______________________________________________________________________________________________________

URZICILE

Terapeuta austriacă Maria Treben spune că acneea poate fi combătută cu o cură de urzici. Se bea câte 1 litru de ceai pe zi, consumat treptat, pe tot parcursul zilei. Plantele se opresc puțin. Urzicile curăță sângele, iar efectele se văd și asupra pielii.

______________________________________________________________________________________________________

PĂPĂDIA

Totodată, păpădia este un remediu cosmetic excelent. Maria Treben citează utilizarea acestei plante în vechime de către femei, care își spălau ochii și fața cu infuzie de păpădie (opărirea plantei), pentru a obține un „chip mai luminos”.

Păpădia este incorporată în diverse creme pentru ten, mai ales pentru cele cu pete (în combinație cu lămâie).

______________________________________________________________________________________________________

LEURDA

Mult mai eficientă în vindecarea bolilor pielii, inclusiv a celor cronice, este leurda. Aceasta are efecte detoxifiante puternice asupra sângelui, stomacului și intestinelor.

Sucul de leurdă închide repede rănile greu vindecabile. Este ideală pentru persoanele cu eczeme și tenul făinos.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Pătrunjelul, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 124-126

2. Maria Treben, Păpădia, Sănătate din Farmacia Domnului, Miercurea Ciuc, p. 39

3. Maria Treben, Acneea, Sănătate din Farmacia Domnului, Miercurea Ciuc, Editura Hungalibri, p. 88

4. Maria Treben, Leurda, Sănătate din Farmacia Domnului, Miercurea Ciuc, Editura Hungalibri, 2007, pp. 31-31

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.