„Pastile” de vitamina C naturală, din FRUCTE și PLANTE

Vitamina C este un antioxidant puternic, inclus în majoritatea suplimentelor naturale pentru întărirea imunității.

Unele studii au arătat că această vitamină aparent banală protejează împotriva infecțiilor, a bolilor cardiovasculare și poate ajuta inclusiv la tratarea cancerului.

Doza zilnică recomandată de vitamina C a fost stabilită la 40-60 mg pe zi. Chimistul Linus Pauling (1901–1994) era de părere că această cantitate este insuficientă și recomanda doze mult mai mari, de 1.000 mg sau chiar mai mult. El însuși lua 12.000 mg de vitamina C pe zi.

În urma experimentelor pe maimuțe, a concluzionat că oamenii au nevoie de cel puțin 6 g de vitamina C pe zi, o cantitate de 200 de ori mai mare decât doza zilnică recomandată.

_____________________________________________________________________________________________________

Vitamina C este un co-factor în mai multe reacții enzimatice, are un rol important în producția de colagen, carnitină (care ajută la transformarea grăsimii în energie) și catecolamine (hormoni implicați în răspunsul la stres al organismului).

Corpul are nevoie de vitamina C și pentru vindecarea rănilor, repararea și menținerea sănătății oaselor și dinților. Ajută totodată organismul să absoarbă fierul.

Ca și antioxidant, vitamina C previne daunele cauzate de radicalii liberi care accelerează procesul de îmbătrânire și cauzează boli cronice.

_____________________________________________________________________________________________________

Experții subliniază faptul că este bine să luăm vitamina C din alimente. Cele mai bune surse de vitamina C sunt: cătina, măceșele, fructele citrice, kiwi, pătrunjelul, ardeiul gras, broccoli, căpșunile, papaya, coacăzele negre, roșiile, ananasul, mango.

Am găsit o rețetă interesantă care ne arată cum să ne preparăm singuri propria vitamina C naturală în casă. Aceste pastiluțe, sau mai degrabă bomboane, conțin mulți alți nutrienți pe lângă vitamina C.

Măceșele sunt considerate cele mai bune surse de vitamina C naturală. Britanicii le-au descoperit în timpul celui de-al doilea război mondial, când lipsa de vitamina C (scorbutul) devenise o problemă îngrijorătoare, iar fructele citrice nu erau disponibile.

Cercetătorii au descoperit că măceșele conțin de fapt o cantitate mai mare de vitamina C decât portocalele.

Un alt fruct bogat în vitamina C este acerola, originar din America de Sud. Acerola conține de asemenea vitamine B și bioflavonoide. 100 g de acerola conțin 1677,6 mg de vitamina C.

Probabil ați auzit de pudra de amla, comercializată în magazinele naturiste. Amla este un tip de coacăz din India, a cărui fructe conțin de 20 de ori mai multă vitamina C decât portocalele.

_____________________________________________________________________________________________________

Pastile de vitamina C naturală – rețetă

Nu vă faceți griji, toate ingredientele listate se pot procura de la magazinele naturiste. Puteți renunța la cele pe care nu le găsiți.

Ingrediente

• 1 lingură de pudră de măceșe
• 1 lingură de pudră de amla
• 1 lingură de pudră de acerola
• 1 lingură de pătrunjel uscat măcinat
• 1 lingură de coajă rasă de citrice (bio)
• 1 lingură de coacăze negre uscate
• miere de albine

Preparare

Amestecați toate pudrele într-un bol. Adăugați coacăzele și coaja de citrice și amestecați. Turnați câte puțină miere (ușor încălzită) și amestecați, până obțineți o masă omogenă și modelabilă. Compoziția nu trebuie să fie prea moale sau lipicioasă, ci trebuie să se țină bine.

Modelați compoziția în biluțe mici, și dați-le prin pudră de coajă de portocală.

Păstrați biluțele într-un borcan de sticlă cu capac. Rezistă foarte mult timp la frigider. Se pot lua câte 1-3 biluțe pe zi sau mai mult.

Efectele secundare ale unei doze prea mari de vitamina C sunt ușoare: scaun moale sau diaree. Dacă apar aceste simptome, întrerupeți tratamentul pentru o zi, apoi consumați mai puține.

Dacă aveți posibilitatea să uscați fructele de cătină și să le transformați în pulbere (rețeta aici), adăugați-o în aceste biluțe. 

În compoziția acestor biluțe puteți adăuga și alte super-alimente, precum pudră de matcha, pudră de spirulină, pudră de maca, pudră de roșcove, pudră de orz sau ovăz verde

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Learning Herbs, Make Your Own Whole Food Vitamin C Pills with Herbs – http://learningherbs.com/remedies-recipes/whole-food-vitamin-c-pills/

2. Mercola, Was Linus Pauling Right About Vitamin C’s Curative Powers After All? http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/11/23/vitamin-c-curative-power.aspx

3. Global Healing Center, 16 Foods High in Vitamin C: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-high-in-vitamin-c/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.