Uleiul de SUNĂTOARE – un leac indispensabil pentru ARSURI, RĂNI, TĂIETURI, CICATRICI, DURERI (rețetă + mod de utilizare)

Uleiul de sunătoare este unul din acele remedii universale pe care este bine să le preparăm și să le avem în casă la nevoie. Are o utilitate extrem de diversă, de la zgârieturi, tăieturi și arsuri, până la dureri musculare și articulare.

Terapeuta austriacă Maria Treben scrie despre uleiul de sunătoare că nu ar trebui să lipsească din nici o gospodărie. Este cel mai bun ulei pentru răni, datorită efectelor sale calmante, antiinflamatoare și cicatrizante.

Ulei de Sunătoare – Rețetă și Mod de Utilizare

Arsuri minore

Uleiul de sunătoare este foarte eficient în arsurile minore (de gradul 1). Reduce durerea și ajută la vindecarea arsurii. Se aplică pe zona afectată imediat după producerea arsurii, cu ajutorul unei pânze de bumbac înmuiată în ulei.

Se aplică pe arsură ca o compresă și se lasă să acționeze o oră. Se schimbă de mai multe ori în ziua în care s-a produs arsura.

Dureri musculare

Se masează regiunile dureroase cu acest ulei. Ajută la relaxarea mușchilor în caz de întinderi musculare, tensiune musculară sau dureri de creștere la copii, la nivelul membrelor.

Dureri provocate de răniri

Autoarea Maria Treben relatează cazul unui bărbat rănit grav la o mână de o unealtă. A scăpat de dureri cu ajutorul compreselor cu ulei de sunătoare, iar rănile s-au închis. Un alt bărbat din mediul rural a vindecat o rană gravă la piciorul calului său cu acest ulei miraculos.

Tăieturi, zgârieturi și julituri

Dacă aveți copii sau nepoți, este bine să aveți la îndemână o sticluță cu ulei de sunătoare. Copiii se capătă adesea cu vânătăi și zgârieturi când se joacă afară, și au nevoie de o îngrijire rapidă, cât se poate de „naturală”.

Uleiul de sunătoare ajută la regenerarea și vindecarea pielii deteriorate. Zonele afectate se spală/curăță bine, apoi se aplică uleiul. Nu se folosește pe rănile murdare.

Se aplică de mai multe ori pe zi, pentru a grăbi vindecarea și a împiedica formarea de cicatrici. Datorită proprietăților anti-inflamatoare, acesta reduce roșeala și inflamația care contribuie la formarea de cicatrici.

Uleiul de sunătoare reduce de asemenea cicatricile mai vechi, inclusiv cele cauzate de o operație. Nu le elimină complet, dar le micșorează foarte mult și elimină roșeața.

Colici la sugari

Uleiul de sunătoare calmează durerile de burtă la sugari. Mamele își pot masa bebelușii cu acest ulei pe burtică și vor vedea că se liniștesc.

Inflamarea ganglionilor

În cazul durerilor cauzate de inflamarea ganglionilor limfatici abdominali, se masează burta cu ulei de sunătoare.

Alte utilizări:

răni deschise
– hematoame
– inflamații ale ganglionilor
– ten aspru
– dureri de spate, lumbago, sciatică, reumatism (se folosește ca ulei de masaj)

______________________________________________________________________________________________________

Cum se prepară uleiul de sunătoare

Pentru a fi eficient, acesta trebuie preparat din flori proaspete de sunătoare, care apar vara. Florile se culeg pe soare, din locuri nepoluate. Se umple un borcan de sticlă până la gură și se toarnă peste ele ulei de măsline. (Florile nu trebuie îndesate).

Se închide ermetic și se lasă la macerat câteva săptămâni, la soare, sau într-un loc călduros.

Se strecoară printr-un tifon sau printr-o sită, storcând bine și florile, pentru a extrage tot uleiul. Se păstrează în sticle brune (închise la culoare).

Pentru tratarea arsurilor, se poate folosi ulei de in în loc de ulei de măsline.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Maria Treben, Sunătoarea, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, p. 58-59

2. Living Awareness, 5 Healing Uses of St. John’s Wort Oil: http://livingawareness.com/5-healing-uses-st-johns-wort-oil/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.