ROZMARINUL și MĂGHIRANUL înlătură stările de ASTENIE și SLĂBICIUNE

Cercetătorul și fitoterapeutul Constantin Milică, profesor la Universitatea de Agronomie din Iași ne dezvăluie câteva tonice naturale care alungă simptomele neplăcute cauzate de astenia de primăvară: slăbiciune, lipsă de vlagă, oboseală fizică și psihică, nervozitate, stres, fragilitate emoțională.

Este vorba despre câteva plante medicinale pe care le folosim adesea la aromatizarea mâncărurilor: busuioc, rozmarin, măghiran, flori de salcâm (20 g de flori infuzate într-un litru de vin roșu).

Măghiran

Tinctură de rozmarin

Rozmarinul stimulează circulația la nivelul creierului. Este cunoscut ca o plantă eficientă pentru creșterea energiei fizice și mentale, îmbunătățirea memoriei, a atenției și a capacității de învățare.

Această plantă redă sănătatea și forța sistemului nervos, fiind util în epuizare, letargie, slăbiciune generală, depresie, dureri de cap și migrene.

• 10-15 linguri de rozmarin
• 200 ml de apă
• 200 ml de alcool rafinat

Se pun plantele într-un borcan de sticlă și peste ele se toarnă amestecul de apă și alcool. Se amestecă bine cu o lingură de lemn și se închide ermetic.

Rozmarinul se lasă la macerat timp de 10 zile, apoi se filtrează și se păstrează în sticle închise ermetic, în locuri răcoroase și întunecoase. Se iau câte 3-4 lingurițe pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

__________________________________________________________________________________________________

Pulbere de măghiran

Pulberea se obține prin măcinarea plantei uscate prin râșnița de cafea electrică. Se ia câte 1 lingură de pulbere pe stomacul gol. Pulberea se ține mai întâi sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu apă. Are efecte stabilizatoare asupra psihicului.

Ceaiul de măghiran

Se pun 2-3 lingurițe de plantă la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se lasă 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se poate prepara și sub formă de macerat la rece. Plantele se pun în apă rece de cu seară și se lasă până dimineața, apoi se strecoară și se bea lichidul.

__________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Monique Baskin, In-Depth Look: Rosemary, An Energy Booster: http://moniquebaskin.com/in-depth-look-rosemary-an-energy-booster/

2. Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Astenia de Primăvară, Farmacia Verde: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/26/astenia-de-primavara-%E2%80%9Cvlaguiala%E2%80%9D-de-la-inceputul-verii/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.