Cura cu ceai de COADA-CALULUI ajută în afecțiunile NERVOASE, DEPRESIE, PARANOIA

Biologul și cercetătorul român Virginia Ciocan citează efectele benefice ale ceaiului de coada-calului asupra sistemului nervos.

Persoanele care suferă de depresie sau paranoia pot face o cură cu această plantă, în diferite combinații.

Acest tratament este recomandat inclusiv persoanelor care au senzația că sunt urmărite, celor care suferă de accese de nebunie.

Neurologul german Wagner Jauregg este de părere că aceste probleme se datorează proastei funcționări a rinichilor și acumulării de toxine în organism.

„Două treimi din toți bolnavii de nervi nu ar ajunge în senatorii, dacă rinichii lor ar fi sănătoși”.

Coada-calului este eficientă în acest sens tocmai datorită acțiunii sale depurative și diuretice. Această plantă conține săruri minerale – calciu, magneziu și potasiu, siliciu, flavonoizi, saponine, acid salicilic, vitamina C și mulți alți compuși binefăcători organismului.

Dr. Virginia Ciocan recomandă o cură de 2 săptămâni cu infuzie de coada-calului, asociată cu frunze de afin. Se consumă în cantități mari, câte 1 cană, de 4-6 ori pe zi.

Cum se folosește coada-calului

Și terapeuta austriacă Maria Treben îi sfătuia pe cei care din cauza dereglărilor renale sufereau depresie, manie (idei fixe) și accese de nebunie să apeleze cu încredere la coada-calului pentru a evita internarea în spitalele de boli nervoase.

Rețeta ei constă dintr-un ceai mixt, alcătuit din coada-calului, urzică și coada-șoricelului. Se administrează o ceașcă dimineața și una seara.

La fel de bune sunt băile de șezut cu coada-calului. Se folosesc 100 g de plantă, care se pun la macerat peste noapte într-o cratiță cu apă rece. A doua zi, se pune pe foc și după câteva clocote, se strecoară fiertura și se adaugă în apa de baie.

Apa trebuie să acopere bine rinichii. Se stă în apă 20 de minute, apoi corpul se îmbracă repede cu un halat gros, fără să se șteargă cu prosopul. Se stă în pat cel puțin o oră, pentru a transpira bine.

Coada-calului ajută la întărirea imunității, eliminarea excesului de apă din țesuturi și a toxinelor, scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Are proprietăți antioxidante și antimicrobiene la nivelul sistemului respirator, sistemului digestiv și excretor.

Precauții

Oamenii de știință recomandă publicului larg să folosească această plantă doar sub formă de produse standardizate, controlate, din farmacii sau magazinele naturiste. Asta deoarece este foarte greu să faci diferența între speciile sigure și speciile periculoase. De pildă, specia Equisetum palustre, cunoscută și sub numele de barba-ursului este toxică și nu trebuie consumată intern.

Surse bibliografice:

1. Virginia Ciocan, Coada-calului (Equisetum arvense), Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Ed. Universitară, 2012, p. 106-108

2. Maria Treben, Coada-Calului, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2007, p. 20-21

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.