Cum consumăm URZICILE – rețetele fitoterapeutului Constantin Milică

Urzicile sunt o sursă extraordinară de substanțe care dau energie organismului. Conțin vitamine, săruri minerale și substanțe proteice.

Textura lor înțepătoare și gustul neplăcut nu trebuie să ne împiedice să le includem în alimentația noastră de primăvară. O cură cu urzici tinere, cel puțin 1 lună de zile, ne poate aduce mari binefaceri sănătății.

Cum Consumăm Urzicile

Profesorul doctor universitar Constantin Milică ne dă câteva rețete simple prin care putem transforma aceste buruieni într-o mâncare hrănitoare și totodată vindecătoare.

Urzicile pot fi consumate în stare crudă, sub formă de salate sau sucuri făcute în casă. Se pot adăuga în supe sau ciorbe acre, în pilaf, în chiftele, în umpluturile pentru plăcinte, sau se pot prepara sub formă de piure.

Salată de urzici

Dacă vreți ca urzicile să nu mai înțepe, după ce le spălați, frecați-le cu puțină sare. Așa se vor îmblânzi și vor putea fi consumate fără probleme.

Se pot face salate doar din urzici și puțin suc de lămâie și ulei, sau se pot asocia cu alte verdețuri și legume, precum frunze de păpădie, lăptucă, spanac, ceapă.

Aceste salate au efecte revigorante extraordinare asupra organismul obosit, abia ieșit din iarnă. Urzicile purifică sângele și ajută la curățarea corpului de toxine.

Datorită efectului fortifiant, sunt de mare ajutor persoanelor anemice și debile (slăbite), și celor care resimt oboseală și epuizare la intrarea în primăvară.

Aceste verdețuri sunt foarte bogate în fier, clorofilă și vitamine. Stimulează producția de globule roșii, leucocite și trombocite. Efectul lor energizant și tonic se simte și la nivelul psihicului.

Borș de urzici

Se folosesc frunzele tinere, care se fierb împreună cu câteva legume: o ceapă tocată mărunt, un morcov, țelină și orez. Se adaugă borșul acru, după gust.

Piure de urzici

Plantele se spală, se fierb cu apă și sare, apoi se toacă mărunt pe un fund de lemn sau se mixează până se fac pastă. Se adaugă puțină făină și puțin din lichidul în care au fiert și se mai pun puțin la foc. Se poate adăuga o ceapă călită sau hrean ras. Piureul se servește cu mămăligă.

Pilaf de urzici

Se călește 1 ceapă tocată mărunt cu puțin ulei și 1-2 linguri de orez. Se adaugă urzicile fierte și tocate mărunt și puțin din zeama în care au fiert. Se lasă la cuptor 20-30 de minute. Această mâncare se servește rece.

Mai multe rețete cu urzici, pentru consum intern sau uz extern (în scop terapeutic) găsiți aici.

__________________________________________________________________________________________________

Bibliografie: Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Cura de urzici – Cea mai bună metodă de detoxifiere, Farmacia Verde

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]