Clicky

Există BOLI pe care Dumnezeu nu le vindecă atunci când vede că pentru MÂNTUIRE e mai de folos boala decât sănătatea

Pare un lucru nedrept ca oamenii să sufere cu îngăduința lui Dumnezeu, Care voiește binele tuturor. Însă acest bine pe care îl vrea Domnul pentru noi nu ține de viața și de lumea aceasta.

Dumnezeu dorește ca oamenii să se vindece de patimi și să se mântuiască, să se îmbogățească în virtuți, să se întărească în credință și să aibă viață veșnică.

Bolile care nu se vindecă

Pentru aceasta a venit Mântuitorul pe pământ. Pentru aceasta a luat chip de rob, S-a răstignit, a pătimit și a murit.

Aceste adevăruri trebuie să le avem în atenție în toate vremea vieții noastre, pentru a nu deveni cârtitori împotriva lui Dumnezeu atunci când vin peste noi felurite ispite și încercări.

Când capitulăm în fața necazurilor, să ne gândim câte suferințe a îndurat Mântuitorul pe pământ: sete, foame, prigoană, hule, umilințe, bătăi și moarte pe cruce, măcar că era fără de vină și fără de păcat. Toată viața Lui pământească a fost o mucenicie.

Oare noi, care suntem făptura mâinilor Lui și avem multe păcate de răscumpărat vom avea pretenția să fim lipsiți de necazuri? Oare vom refuza crucea cea mântuitoare?

Dumnezeu știe mai bine decât oricine ce este de folos pentru viața noastră. Din acest motiv „există boli pe care Dumnezeu nu lasă să se vindece”, spune Sfântul Teofan Zăvorâtul, „atunci când vede că pentru mântuire este mai mare nevoie de boală decât de sănătate”.

Boala nu este un semn rău, nici o rușine. Nu înseamnă că cel bolnav a fost lepădat de Dumnezeu. „Dimpotrivă, boala este o milă dumnezeiască. De la Dumnezeu totul este milă: fie boală, fie sărăcie, fie nevoie.”

Poate că în cazul unor persoane, boala le aduce mântuire, și de aceea ele poate rămâne în această stare toată viața, fără să se vindece, pentru a câștiga viața veșnică. „Sau poate că Domnul a trimis boala pentru o vreme, ca să încerce credința ei și a părinților.”

Când ne îmbolnăvim, ne grăbim să cerem sfatul și ajutorul medicilor, dar mai întâi trebuie să alergăm la Dumnezeu, spune Sfântul Teofan, pentru ca El să le lumineze mintea doctorilor și să le dea pricepere pentru a prescrie doctoria potrivită.

Cel bolnav nu trebuie să se roage: „Dă-mi, Doamne, sănătate! numaidecât. Ci să mulțumească și să se lase în voia Domnului: 

„Doamne, facă-se voia Ta! Slavă Ție, Doamne! Dacă este plăcut înaintea Ta, Doamne, izbăvește-mă, iar dacă nu este plăcut înaintea Ta, facă-se voia Ta. Cred că și boala aceasta este bună, la fel ca sănătatea. Îți mulțumesc, Milostivule Ziditor!”

Sfântul Teofan Zăvorâtul, Scrisori către bolnavi cuprinși de akedie

loading...

1 comentariu

  1. De ce nu le vindeca??de ce mor copii nevinovati si tinerii de cancer??

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *