Cura cu tulpini de PĂPĂDIE remediază toate dezechilibrele PSIHICE și GLANDULARE
Păpădia este o sursă extraordinară de hrană și vindecare în perioada tranzitorie dintre iarnă și primăvară.
Conține o pleiadă de nutrienți valoroși, motiv pentru care foarte mulți de fitoterapeuți și botaniști recomandă cura cu tije de păpădie crude.
100 g de tulpini și frunze de păpădie ne oferă:
• vitamina K (649% din doza zilnică recomandată
• vitamina A (338% din DZR)
• vitamina C (58% din DZR)
• fier (39% din DZR)
• vitamina B2 (20% din DZR)
• vitamina B6 (19% din DZR)
• calciu (19% din DZR)
• fibre (9% din DZR)
Cantitatea mare de vitamina K și conținutul bogat în calciu fac păpădia importantă pentru întărirea oaselor și combaterea osteoporozei. Concentrația mare de vitamina A susține sănătatea pielii, membranele mucoase și acuitatea vizuală.
Păpădia conține de asemenea magneziu, mangan, acid folic, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, vitamina E și vitamine B.
Nutriționistul Agiyl Aniys susține că frunzele și tulpinile de păpădie sunt cele mai bune surse de beta-caroten, după varza kale.
_____________________________________________________________________________________________________
Profesorului universitar Constantin Milică susține că păpădia constituie unul din cele mai bune leacuri de primăvară pentru organismul nostru.
Se consumă câte 5-8 tije (tulpini) fragede de păpădie crude pe zi, timp de 2-4 săptămâni. Se mestecă bine, pe stomacul gol. Plantele se culeg din zone nepoluate.
Acestea ne apără de tulburările care pot să apară la nivel psihic și glandular în această perioadă.
– curăță sângele
– calmează durerile reumatice
– ameliorează inflamațiile glandulare și hepatice
– stimulează vezica biliară
– ajută la dizolvarea și eliminarea pietrelor la bilă
– previn dischinezia biliară
O cură cu tulpini proaspete de păpădie poate fi utilă în următoarele afecțiuni:
– diabet
– gastrită hiperacidă
– afecțiuni ale splinei
– ateroscleroză
– gută
– oboseală
– vitalitate scăzută
_____________________________________________________________________________________________________
Și rădăcinile de păpădie sunt curative, având efecte revigorante. Se administrează sub formă de tinctură – câte 15-20 de picături, de 2-3 ori pe zi. Acestea se amestecă înainte în ½ pahar cu apă.
Tinctura de rădăcină de păpădie ajută și la drenarea rinichilor și vezicii biliare. Are efecte detoxifiante, diuretice, digestive și depurative.
La magazinele naturiste se găsește și pudră de rădăcină de păpădie, care poate fi folosită ca înlocuitor pentru cafea. Are efecte anticancerigene.
Precauții și contraindicații:
_____________________________________________________________________________________________________
Bibliografie:
1. Nutrition and You, Dandelion herb nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/dandelion-herb.html
2. Mercola, What Are Dandelion Greens Good For? http://foodfacts.mercola.com/dandelion-greens.html
3. Natural Life Energy, Dandelion Greens – Dandelion Benefits: http://www.naturallifeenergy.com/dandelion-greens-for-your-salad-dandelion-benefit/
4. Prof. Univ. Constantin Milică, Păpădia, vindecătoarea ficatului, Farmacia Verde, apariție în Ziarul Lumina, aprilie 2009