Secretul LONGEVITĂȚII centenarilor din sudul Italiei: ROZMARINUL

Rozmarinul este o plantă asociată îndeosebi cu îmbunătățirea memoriei. Un studiu recent a descoperit că rozmarinul crește speranța de viață și contribuie la o îmbătrânire sănătoasă.

Rozmarinul este bogat în vitamina A – care protejează vederea, pielea și membranele mucoase, și vitamina C – care combate infecțiile și ajută la producția de colagen, necesar pentru vasele de sânge, pentru oase și piele.

Rozmarin

Conține de asemenea mangan – care previne cancerul, și cantități bune de fier, magneziu, cupru, vitamine B și fibre.

Asemenea altor plante aromatice, rozmarinul are efecte antioxidante puternice. Principalii compuși sunt acidul cafeic și acidul rozmarinic. Aceștia pot ajuta în astmul bronșic, ulcerul peptic, bolile inflamatorii, tulburările spasmogene, hepato-toxicitate, ateroscleroză, boala cardiacă ischemică, cancer și cataractă.

Uleiurile esențiale conținute – cineol, campfen, borneol și a-pinen au proprietăți antiinflamatoare, antifungice și antiseptice.

_________________________________________________________________________________________________

Cercetătorii au descoperit că rozmarinul este ingredientul-secret din dieta locuitorilor din Acciaroli, un sat de coastă, amplasat pe Marea Mediterană, în sudul Italiei, unde timpul pare să se fi oprit în loc. Numărul celor care ating sau depășesc vârsta de 90 de ani este aproape de trei ori mai mare decât în America. Totodată, 1 din 10 locuitori este centenar.

Cercetătorii de la Universitatea din California și Universitatea Sapienza sunt de părere că aceste durate de viață se datorează în mare parte consumului mare de rozmarin.

Acești oameni „folosesc rozmarinul la orice gătesc“, spune unul din cercetători – dr. Alan S. Maisel, medic cardiolog și profesor la Școala de Medicină San Diego din California. Locuitorii acestui sat consumă totodată mult anșoa.

Nu doar longevitatea i-a uimit pe cercetători, ci și calitatea vieții lor. Incidența bolilor cronice sau cele asociate bătrâneții este foarte mică aici.

Sănătatea inimii este foarte bună, iar boli precum cataractă, Alzheimer sau fracturi osoase sunt aproape inexistente în această regiune.

Vârstnicii din Acciaroli au o microcirculație excepțională. Totodată, nivelurile de adrenomedulin – un hormon care lărgește vasele de sânge – sunt la fel de bune ca cele ale unui adolescent.

Unele studii au arătat că rozmarinul este într-adevăr un bun adjuvant pentru funcțiile creierului, iar cercetătorii sunt de părere că soiul de rozmarin cultivat în această zonă conține cantități mai mari de substanțe benefice în acest sens.

Cercetătorii de la Institutul Tai Sophia din Maryland au arătat că rozmarinul poate reduce declinul cognitiv la vârstnici prin faptul că îmbunătățește memoria.

_________________________________________________________________________________________________

Pentru a extrage beneficiile rozmarinului, putem începe prin a folosi cel puțin 2 linguri de plantă pe zi, de câteva ori pe săptămână.

Îl putem amesteca eventual cu puțin ulei sau usturoi, și consuma acest sos cu pâine neagră. Sau îl putem adăuga în supe, cartofi sau ciuperci coapte la cuptor, și așa mai departe. Este bun și sub formă de ceai.

_________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Under Ground Health Reporter, The Secret Longevity Herb of Southern Italy: http://undergroundhealthreporter.com/the-secret-longevity-herb-of-southern-italy/

2. Al-Sereiti MR., Abu-Amer KM, Sen P., Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials, Indian J Exp Biol. 1999 Feb;37(2):124-30: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10641130

3. Pengelly A., Snow J, Mills SY, Scholey A, Wesnes K, Butler LR., Short-term study on the effects of rosemary on cognitive function in an elderly population, J Med Food. 2012 Jan;15(1):10-7. doi: 10.1089/jmf.2011.0005. Epub 2011 Aug 30: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21877951

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.