CEAIUL VERDE reduce ACNEEA la adulți
Câteva studii preliminare au arătat că ceaiul verde îmbunătățește acneea la persoanele adulte, prin mai multe mecanisme: reduce inflamațiile, hiperseboreea (producția excesivă de sebum) și creșterea bacteriilor asociate cu dezvoltarea acneei.
Acneea vulgaris este una din cele mai des întâlnite boli de piele în dermatologie, cu manifestări vizibile care afectează calitatea vieții și relațiile sociale.
Poate afecta persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 40 de ani. În ultimele două decenii însă, practicile clinice au arătat că acneea este astăzi mai prezentă la populația adultă.
Femeile sunt cele mai afectate. În SUA, 12-22% din femei suferă de acnee adultă, comparativ cu 3% din bărbați.
___________________________________________________________________________________________________
Acneea facială are un impact negativ asupra imaginii de sine și stimei de sine, bunăstării psihologice și capacității de a dezvolta relații sociale.
50% din adolescenții cu acnee suferă de tulburări psihice legate de imaginea fizică, anxietate, depresie, lipsă de încredere în sine și chiar gânduri suicidale.
___________________________________________________________________________________________________
Nu toți adulții cu acnee răspund la tratamentul standard. Studiul de față a investigat potențialul ceaiului verde în ameliorarea acneei adulte.
Cercetătorii de la Institutul de Medicină Tradițională din Taiwan au folosit un extract de ceai verde decofeinizat (o doză zilnică de 865 mg de EGCG) pe un grup de femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.
După 4 săptămâni, au apărut diferențe statistice semnificative în ceea ce privește numărul leziunilor inflamatorii de la nivelul frunții, obrajilor, nasului și bărbiei. Totodată, extractul de ceai verde a redus colesterolul total. Doar câteva participante au semnalat efecte secundare minore, de tipul tulburărilor digestive.
___________________________________________________________________________________________________
Deși s-a dovedit eficient în tratarea acneei la adulți, extractul de ceai verde nu trebuie folosit pe termen lung (câteva luni) în această doză mare (865 mg de EGCG) deoarece poate crește enzimele hepatice și cauza efecte adverse la 1% din pacienți.
EGCG (acid de epigalocatechină) este un antioxidant din clasa polifenolilor regăsit în ceaiul verde în concentrații mari.
Acesta este de sute de ori mai puternic decât vitamina E și a fost asociat cu numeroase beneficii (combaterea cancerului și a bolilor cardiovasculare, îmbunătățirea funcțiilor cerebrale și pierderea în greutate).
Studiile au evidențiat și alte mijloace care pot reduce acneea, precum zincul și o dietă fără carbohidrați rafinați, lactate, grăsimi saturate și grăsimi trans.
___________________________________________________________________________________________________
Bibliografie:
1. Emil A. Tanghetti,Ariane K. Kawata, Selena R. Daniels, Karen Yeomans, Caroline T. Burk, Valerie D. Callender, Understanding the Burden of Adult Female Acne, J Clin Aesthet Dermatol. 2014 Feb; 7(2): 22–30. PMCID: PMC3935648: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3935648/
2. Zeichner JA., Evaluating and treating the adult female patient with acne, J Drugs Dermatol, 2013 Dec;12(12):1416-27: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24301244
3. Lu PH., Hsu CH, Does supplementation with green tea extract improve acne in post-adolescent women? A randomized, double-blind, and placebo-controlled clinical trial, Complement Ther Med., 2016 Apr;25:159-63. doi: 10.1016/j.ctim.2016.03.004. Epub 2016 Mar 7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27062963
4. SFGATE, What Is EGCG in Green Tea? http://healthyeating.sfgate.com/egcg-green-tea-8453.html