Sucul de MERE îmbunătățește simptomele de anxietate și agitație, și comportamentul persoanelor cu ALZHEIMER
Potrivit statisticilor, numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de Alzheimer este într-o continuă creștere. În fiecare an în Europa se înregistrează până la 15.000 de cazuri noi. Sunt afectați inclusiv cei tineri.
În România, există în prezent peste 300.000 de persoane care suferă de această formă de demență. Peste 35 de milioane de oameni suferă de Alzheimer la nivel mondial.
Cercetările recente sugerează că Alzheimer nu mai este astăzi doar o boală a bătrâneții, care apare ca o consecință a înaintării în vârstă.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că persoanele tinere trebuie să acorde mai multă importanță sănătății creierului și prevenirii acestei maladii, adoptând în general un stil de viață echilibrat și sănătos.
La persoanele de 45-50 de ani, Alzheimer poate să apară din cauza altor probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, obezitatea sau diabetul.
Semnele vizibile (schimbări de comportament) ale afectării creierului apar de regulă la 10-20 de ani de la instalarea bolii. Terapiile curente nu pot stopa evoluția bolii, ci pot cel mult să îmbunătățească simptomele, dar acestea sunt costisitoare, și nu sunt lipsite de efecte adverse.
Alzheimer poate fi prevenită prin mișcare fizică, controlul stresului, integrare socială, adoptarea unei diete de tip mediteranean și axarea pe anumite alimente neuroprotectoare, precum ceai verde, pește gras, turmeric, fructe de pădure și mere.
Un studiu realizat de cercetătorii americani a arătat că sucul de măr poate îmbunătăți simptomele acestei boli în stagii mai avansate.
Studiile preclinice anterioare au arătat că sucul de măr are efecte benefice multiple asupra sănătății, inclusiv suprimarea simptomelor de Alzheimer, reducerea daunelor oxidative de la nivelul sistemului nervos central și îmbunătățirea performanței cognitive.
_______________________________________________________________________________________________
Cercetătorii de Universitatea din Massachusetts – Center for Cell Neurobiology and Neurodegeneration Research au realizat un studiu clinic deschis în care au fost implicate 21 de persoane instituționalizate cu Alzheimer moderat-sever. Aceștia au primit câte 2 pahare de suc de mere pe zi (adică 240 ml), timp de 1 lună.
Îngrijitorii au raportat o îmbunătățire de 27% a simptomelor comportamentale și psihologice asociate cu demența, cuantificate de Inventarul Neuropsihiatric.
Cele mai mari schimbări au fost observate în ceea ce privește anxietatea, agitația și iluziile. Sucul de mere nu a produs modificări notabile în performanța cognitivă.
Autorii acestui studiu au concluzionat că impactul sucul de măr este modest, dar semnificativ din punct de vedere statistic asupra atenuării declinului comportamental care însoțește progresia bolii Alzheimer. Acest lucru poate ușura munca celor care îngrijesc o persoană cu Alzheimer.
Rezultatele obținute confirmă importanța unei abordări nutriționale (bazate pe sucuri de fructe și legume) în întârzierea declanșării și progresiei bolii Alzheimer, inclusiv în cazul persoanelor cu risc genetic.
_______________________________________________________________________________________________
Bibliografie:
Remington R1, Chan A, Lepore A, Kotlya E, Shea TB., Apple juice improved behavioral but not cognitive symptoms in moderate-to-late stage Alzheimer’s disease in an open-label pilot study, Am J Alzheimers Dis Other Demen, 2010 Jun;25(4):367-71