Legumele crucifere (varza, broccoli, conopida) nu afectează TIROIDA dacă le gătim înainte
Legumele din familia cruciferelor – broccoli, varza, conopida, ridichea – conțin goitrogeni, substanțe care pot cauza mărirea tiroidei (gușă) sau pot afecta producția sau absorbția hormonilor tiroidieni.
Cu toate acestea, evitarea consumului acestor alimente este una speculativă, bazată pe studii mai vechi, realizate pe animale.
Cercetătorii ne asigură că aceste alimente nu produc hipotiroidism, nici gușă, dacă sunt consumate în cantități normale. Dr. Andrew Weil susține că prepararea termică (inclusiv gătirea ușoară la aburi) a acestor alimente dezactivează goitrogenii, făcându-i inofensivi.
_______________________________________________________________________________________________
În urma descompunerii enzimatice, unii glucozinolați din crucifere produc sulforafan, fenetil și isotiiocianați indolici, care au o activitate anticancerigenă. În contrast, progoitrina și glucozinolații indolici se transformă în goitrină și iocianați, care pot reduce producția de hormoni tiroidieni.
Ingerați însă în cantități normale, aceștia au riscuri minime asupra glandei tiroide, potrivit unei recenzii publicate în Jurnalul American Nutrition.
Medicul endocrinolog Angela M. Leung susține că la persoanele care au deja o boală tiroidiană, riscul agravării acesteia este minim, atâta timp cât aceste alimente sunt consumate în cantități normale.
Totodată, statisticile au arătat că aportul acestor alimente este mult mai mic decât cel care ar putea afecta negativ tiroida. Din acest motiv nu trebuie să excludem aceste legume prețioase din dietă.
________________________________________________________________________________________________
Varza, broccoli și conopida sunt deosebit de importante pentru sănătatea noastră deoarece ne pot apăra de cancer și tumori. Sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși care ajută la detoxifierea organismului, reducerea inflamațiilor, întărirea imunității și prevenirea îmbătrânirii premature.
________________________________________________________________________________________________
Și alte alimente conțin goitrogeni: porumbul, cartofii dulci, arahidele, boabele de soia și uleiul de rapiță.
Dr. Andrew Weil atrage atenția asupra faptului că soia, consumată în cantități mari, poate interacționa cu tratamentul cu hormoni tiroidieni sintetici. Mai precis, soia reduce absorbția medicamentelor. Din acest motiv, este bine să nu consumați soia în cel puțin 3 ore de la ingerarea medicamentelor pentru tiroidă.
________________________________________________________________________________________________
Bibliografie:
1. Felker P, Bunch R, Leung AM., Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism, US National Library of Medicine National Institutes of Health Nutr Rev. 2016 Apr;74(4):248-58.
2. Andrew Weil, Is Broccoli Bad for the Thyroid? https://www.drweil.com/diet-nutrition/food-safety/is-broccoli-bad-for-the-thyroid/
3. Endocrine Web, News Update: Can Kale Cause Hypothyroidism? https://www.endocrineweb.com/conditions/hypothyroidism/news-update-can-kale-cause-hypothyroidism
4. Dr. Furhman, Do cruciferous vegetables or soybeans harm the thyroid? https://www.drfuhrman.com/learn/library/articles/97/do-cruciferous-vegetables-or-soybeans-harm-the-thyroid