CĂTINA previne creșterea în GREUTATE și acumularea de GRĂSIME în ficat

Cătina este o sursă foarte bogată de antioxidanți (flavonoide), compuși care au fost asociați cu îmbunătățirea greutății corporale, a glicemiei și a profilului lipidelor serice.

Puțini dintre noi știu că de la cătina albă se pot folosi inclusiv frunzele și scoarța, nu doar fructele. Și aceste părți au o valoare terapeutică importantă.

Cătină

Cercetătorii de la Universitatea Chonbuk National din Jeonbuk, Republic of Korea – Department of Food Sciences and Human Nutrition, au realizat un studiu în care au investigat efectele anti-obezitate și hipoglicemice ale unui extract de frunze de cătină.

Studiul a fost efectuat pe șoareci. Animalele au fost împărțite în 4 grupuri dietetice diferite:

– grupul 1 a primit o dietă normală
– grupul 2 a primit o dietă bogată în grăsimi
– grupul 3 a primit o dietă bogată în grăsimi + un extract de frunze de cătină de 500 mg/kg de greutate corporală
– grupul 4 a primit o dietă bogată în grăsimi + un extract de frunze de cătină de 1.000 mg/kg de greutate corporală

După 13 săptămâni, cercetătorii au observat că administrarea orală a extractului de frunze de cătină a redus semnificativ aportul energetic, creșterea greutății corporale, trigliceridele hepatice, nivelurile de colesterol total seric și leptină (un hormon care reglează metabolismul), comparativ cu grupul care a primit o dietă bogată în grăsimi, fără cătină.

Aceste rezultate au demonstrat eficiența extractului de frunze în cătină în prevenirea creșterii greutății corporale, acumulării de grăsime în ficat și în reducerea masei de țesut adipos.

Autorii consideră că extractul de frunze de cătină merită studiat pe viitor ca agent cu un potențial important în controlul obezității și a altor boli asociate.

________________________________________________________________________________________________

Frunzele de cătină conțin vitamina C, minerale, uleiuri volatile, tanin, carmol, leuco-cianidine, celuloză și rezineAu proprietăți depurative și stimulente asupra sistemului nervos central. Curăță sângele și redau elasticitatea vaselor de sânge.

Sunt recomandate în:

– afecțiuni ale circulației sangvine
– tromboflebită
– varice
– edeme, umflături
– probleme urinare, infecții urinare
– reumatism
– inflamații ale splinei
– cancer

Frunzele de cătină se culeg înainte și în timpul înfloririi, pe vreme însorită. Se aleg doar frunzele mature, sănătoase. Se pot folosi proaspete sau uscate, sub formă de infuzie.

Moduri de preparare

Farmacistul Ion Bobaru recomandă o infuzie preparată din 2 linguri de frunze de cătină albă mărunțite bine și o cană (250 ml) de apă clocotită. Se acoperă și se lasă un jumătate de oră, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere și se bea imediat.

Din frunzele de cătină se poate prepara și tinctură. Frunzele uscate bine se macină fin prin râșnița electrică de cafea. Se pun 50 g de pulbere la macerat într-un borcan cu 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Când sunt în sezon, se pot folosi frunzele proaspete de cătină (100 g la 250 ml de alcool).

Se închide borcanul ermetic și se lasă 15 zile. Se agită des. După filtrare, se poate lua câte 1 linguriță de tinctură, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese.

________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. P B Tirupathi Pichiah, Hye-Jung Moon, Jeong-Eun Park, Yeon-Jeong Moon, Youn-Soo Cha, 2012, Ethanolic extract of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L) prevents high-fat diet-induced obesity in mice through down-regulation of adipogenic and lipogenic gene expression: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23176796

2. Terapii Naturiste, Catina: http://www.terapii-naturiste.com/plante/plante_medicinale/catina.htm

3. Formula As, Din reţetele domnului farmacist BOBARU: Cătina Albă şi Cătina Tibetană, Goji: http://www.formula-as.ro/2013/1091/terapii-alternative-58/din-retetele-domnului-farmacist-bobaru-catina-alba-si-catina-tibetana-goji-16991

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.