Tinctură pentru MIGRENE și DURERI de CAP (rețetă)

Această tinctură conține roiniță și splicuță, două plante cu efecte bune în afecțiunile sistemului nervos. Roinița (Melissa officinalis) este o plantă medicinală foarte utilă la casa omului.

Poate fi cultivată în grădină, culeasă dintr-o zonă nepoluată, la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie, sau procurată de la magazinele naturiste, în stare uscată (pentru ceai) sau direct sub formă de tinctură.

Roinița are efecte sedative și antivirale, fiind îndeosebi eficientă împotriva afecțiunilor sistemului nervos (migrene, dureri de cap, depresie, anxietate, insomnie), a răcelilor și a herpesului sau a altor infecții virale.

Asemenea și splicuța (Tanacetum partheniums) s-a dovedit de folos în reducerea stresului și a durerilor de cap (în special a celor tensionate sau asociate cu sindromul premenstrual. Substanțele pe care le conține (precum partenolidul) combat declanșarea migrenelor. Frunzele au o aromă îmbietoare de fructe citrice, iar florile sale aduc foarte mult cu mușețelul sau margaretele.

Splicuță

Tinctură pentru migrene și dureri de cap – rețetă

Ingrediente

• roiniță (3 părți)
• splicuță (2 părți)
• votcă
• 1 borcan de 400 de grame

Preparare

Se pot folosi plante proaspete sau uscate (mărunțite, respectiv fărâmițate). Puneți plantele în borcan, în cantitățile date. Adăugați o cantitate suficientă de alcool pentru a umple borcanul. Închideți-l ermetic și agitați-l pentru ca plantele să se amestece bine.

Etichetați borcanul cu numele preparatului și cu data. Lăsați-l să stea într-un loc călduros din casă, eventual pe pervaz, în lumina soarelui, circa 2-6 săptămâni. Agitați borcanul zilnic.

Strecurați maceratul printr-un tifon și păstrați tinctura obținută în sticluțe închise la culoare, într-un loc întunecos. Această tinctură are o valabilitate de 5 ani.

Mod de administrare

La primele semne ale apariției unei migrene, luați câte ¼ – ½ linguriță de tinctură la fiecare 30-60 de minute, până când simptomele dispar.

Contraindicații și precauții

Splicuța nu trebuie administrată pe perioade lungi de timp (nu mai mult de 4 luni). Persoanele alergice la crizanteme, margarete sau gălbenele pot avea reacții alergice și la splicuță.

Această plantă trebuie evitată de femeile însărcinate și de cele care alăptează, de persoanele care urmează un tratament cu medicamente (amitriptilină, haloperidol, ondansetron, propranolol, teofolină, verapamil, omeprazol, lansoprazol, diazepam, carisoprodol, nelfinavir, diclofenac, ibuprofen, meloxicam, piroxicam, celecoxib, glipizid, losartan, lovastin, ketoconazol, itroconazol, fexofenadină, triazolam, aspirină, clopidogrel, dalteparină, enoxaparin, heparină warfarină etc).

Spilcuța trebuie de asemenea evitată cu 2 săptămâni înainte de o operație, deoarece poate favoriza declanșarea hemoragiilor.

Roinița este contraindicată persoanelor care iau medicamente sedative sau calmante sintetice și persoanelor care suferă de hipotiroidie.

Surse articol:
1. https://web.archive.org/web/20150316192526/http://frugallysustainable.com/2012/05/how-to-treat-migraines-with-an-herbal-tincture-at-home-a-recipe/
2. http://www.i-medic.ro/plante/spilcuta

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.