Mâncați mai des RODII – ne protejează de numeroase BOLI (cardiovasculare, canceroase, cerebrale)
Cercetătorii de la Școala de Medicină David Geffen – Centrul Pentru Nutriție Umană – de la Universitatea din California au realizat un studiu comparativ în care au arătat că sucul de rodii are o capacitate antioxidantă mai mare decât alte băuturi bogate în antioxidanți precum vinul roșu, sucul de strugurii și ceaiul verde.
Sucul de rodii reduce semnificativ stresul oxidativ la persoanele sănătoase. Stresul oxidativ este o tulburare a echilibrului dintre producția de radicali liberi și capacitatea organismului de a combate efectele dăunătoare ale acestora, cu ajutorul antioxidanților.
Mai multe studii sugerează că rodia ne oferă o protecție semnificativă împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului și tulburărilor cognitive, datorită efectelor antioxidante puternice.
Beneficiile consumului de rodii se datorează în mod special unor compuși unici pe care acestea le conțin: punicalagini și acid punicic.
Nutriționiștii recomandă rodiile persoanelor care au probleme cu greutatea sau cu nivelul colesterolului. Compușii fitochimici din rodii reduc oxidarea colesterolului – un factor care contribuie la dezvoltarea plăcii aterosclerotice, și scad nivelul tensiunii arteriale.
Datorită proprietăților antiangiogenice, rodiile împiedică aprovizionarea tumorilor cu sânge și nutrienți, prevenind astfel creșterea în dimensiuni mari.
Motivul pentru care rodiile ar putea ajuta la prevenirea cancerului la sân este că acestea conțin inhibitori naturali de aromatază, care inhibă producția de estrogen. Aceștia se găsesc și în ciuperci. Sucul de strugurii este recomandat și în cancerul de prostată.
Datorită acțiunii antiinflamatoare, sucul de rodii poate ajuta în tratamentul artritei. Studiile de laborator au arătat că extractul de rodii blochează enzimele care afectează articulațiile la persoanele cu osteoartrită.
Rodiile măresc imunitatea și îmbunătățesc circulația sângelui. Conțin și compuși cu efecte antibacteriene și antifungice, care pot preveni infecțiile și inflamațiile bucale (gingivită, periodontită, stomatita), precum și Candida albicanis.
Consumul de suc de rodii zilnic a îmbunătățit memoria de lucru la persoanele cu probleme moderate de memorie.
Dacă nu aveți un storcător, puteți obține sucul de rodii cu ajutorul unui blender. Puneți 1 cană de semințe de rodii în blender cu ½ cană de apă. Nu apăsați funcția de mixare, ci pulsați de câteva ori pentru ca semințele să-și elibereze sucul. Mixarea poate sparge și semințele, care vor da sucului un gust amărui. Folosiți o strecurătoare pentru a filtra sucul. Se bea proaspăt.
_____________________________________________________________________________________________
Surse articol:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18220345https://www.drfuhrman.com/learn/library/articles/23/9-pomegranate-health-benefits-that-offer-powerful-disease-protection
http://www.care2.com/greenliving/pomegranate-the-fruit-from-paradise.html
https://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-pomegranate/