Ginkgo biloba – la fel de eficient ca medicamentele pentru memorie și afecțiuni mentale

Ginkgo biloba este un copac milenar, cu o longevitate remarcabilă. Rădăcinile sale datează de aproape 300 de milioane de ani.

Acesta poate trăi până la 1.000 de ani și poate crește până la o înălțime de 30 de metri.

Ginkgo biloba – la fel de eficient ca medicamentele pentru memorie

Ginkgo biloba – la fel de eficient ca medicamentele pentru memorie

Extractele obținute din frunzele sale sunt folosite în scop medicinal îndeosebi pentru afecțiunile cognitive.

Medicii germani îl consideră la fel de eficient ca orice alt medicament utilizat pentru Alzheimer și alte forme de declin mental sau tulburări de memorie.

 

Principalii compuși activi din ginkgo sunt: flavonoide (quercetină, kaempferol, isorhamnetină), proantocianidine, ginkgolide și bilobalide.

O recenzie realizată în anul 1992 a arătat că studiile realizate pe extractul de ginkgo biloba oferă dovezi suficient de puternice pentru a concluziona că acesta ajută la controlul declinului cognitiv asociat cu vârsta și alte afecțiuni care determină pierderea memoriei.

Cercetările realizate ulterior au obținut rezultate asemănătoare, atât pe pacienți cu Alzheimer și cu tulburări de memorie cauzate de bătrânețe, cât și pe oameni sănătoși.

Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane în anul 1997, realizat pe 300 de bolnavi de Alzheimer a arătat că o doză de 49 mg. de 3 ori pe zi a ajutat la stabilizarea mai multor pacienți.

A îmbunătățit performanța cognitivă și a comportamentul social.

Studiul a durat 6-12 luni. O altă recenzie din 1998 a arătat că 120-240 mg de extract de ginkgo pe zi are efecte mici dar semnificative.

La persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, acesta a îmbunătățit memoria de scurtă durată. La doze de 120, 240 și 360 mg pe zi, a crescut performanța mentală, îndeosebi în sarcinile care implică atenția.

Și persoanele sănătoase pot beneficia de pe urma utilizării acestui remediu. Câteva studii recente au arătat că 120 mg de extract de gingko pe zi a îmbunătățit funcția memoriei la bărbați și femei sănătoase.

Potrivit dovezilor experimentale, gingko biloba îmbunătățește funcțiile cognitive prin faptul că stimulează circulația sangvină la niveluri mult mai profunde în creier.

Acest lucru este benefic mai ales în cazul insuficienței vasculare cerebrale.

Datorită antioxidanților conținuți, ginkgo biloba ajută la conservarea integrității membranelor celulelor nervoase. Îmbunătățește comunicarea dintre celulele creierului.

Mai mult, extractul de gingko biloba ajută la sinteza unui compus asociat cu memoria, numit acetilcolină.

Conform unor studii mai recente, are efecte asemănătoare medicamentelor pentru demență. Ccrește activitatea celulelor nervoase și le protejează de leziuni.

Rezultatele altor studii sugerează că extractul de ginkgo biloba poate fi util în controlul degenerescenței maculare și a retinopatiei diabetice.

Ajută la calmarea durerilor din timpul mersului provocate de insuficiența vasculară periferică.

Contribuie la reducerea simptomelor de vertij, insomnie, scurtarea respirației, dureri de cap și amorțirea extremităților la alpiniști.

Un studiu a arătat că 160 mg de gingko biloba a redus semnificativ simptomele sindromului premenstrual, îndeosebi durerile de sâni și tulburările emoționale.

Efecte secundare și contraindicații

Extractul de Ginkgo biloba este considerat sigur. În studiile pe animale, dozele mari nu au produs toxicitate sau efecte adverse.

Preparatele pe bază de ginkgo pot interacționa cu medicamentele anti-coagulante (precum aspirină, warfarină, plavix, trental, ticlid, coumadină), de aceea nu trebuie folosite de persoanele cu probleme ale sângelui (ex. hemofilie), înainte sau după o operație, înainte sau după naștere.

Acestea pot crește riscul de sângerări interne (mai ales la nivelul creierului sau a altor regiuni craniene).

Totodată, produsele cu Ginkgo nu trebuie luate în paralel cu medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene, deoarece crește riscul de sângerări, nici cu antidepresive.

Nu trebuie administrate seara, deoarece pot produce insomnie, din cauza efectului vasodilalator.

Sursă articol: http://www.meschinohealth.com/books/ginkgo_biloba

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.