AFINELE îmbunătățesc VEDEREA și protejează împotriva bolilor OCULARE (studii)

Potrivit unei legende (care însă nu a fost confirmată încă), efectele benefice ale afinului asupra ochilor au fost descoperite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Se spune că piloții britanici care au consumat dulceață de afine au raportat o creștere a acuității vizuale și o îmbunătățire a vederii de noapte.

Afinele Protejează și Îmbunătățesc Vederea

Ceva adevăr există totuși. Afinele sunt foarte bogate în antocianozide, compuși cu o acțiune antioxidantă și antiinflamatoare remarcabilă.

David Keifer, cercetător la Universitatea din Wisconsin, susține că afinele au efecte bune asupra vaselor de sânge de la nivelul ochilor sau picioarelor, tocmai datorită acțiunii lor antioxidante și antiinflamatoare.

Studii mici, realizate recent pe animale de laborator au arătat că extractul de afine reduce inflamația retinei. Asemenea altor antioxidanți benefici pentru ochi (precum luteina și zeaxantina), antocianozidele se concentrează în cantități mari în macula ochiului.

Academicianul Ovidiu Bojor citează efectele curative ale afinului asupra vederii și asupra aparatului circulator. Afinele au efecte protectoare împotriva degenerării maculei și a altor boli oculare prin faptul că îmbunătățesc transportul oxigenului și a sângelui la nivelul ochilor și împiedică daunele luminii ultra-violete cauzate de radicalii liberi la nivelul maculei.

Pacienții cu degenerescență maculară (deteriorarea părții centrale a retinei care poate duce la orbire) au raportat efecte benefice moderate în urma consumului de extract de afine.

Afine Proaspete

Un studiu realizat pe 31 de pacienți cu retinopatie diabetică, retinită pigmentară, degenerescență maculară sau retinopatie diabetică, a arătat că extractul de afin a redus permeabilitatea și hemoragia, îndeosebi la cei cu retinopatie diabetică.

Un studiu realizat în anul 1989 pe 50 de pacienți cu cataractă corticală senilă, a arătat că extractul de afin combinat cu vitamina E a oprit progresia formării cataractei cu 97 de procente.

Cercetătorii francezi au formulat produse farmaceutice pe bază de afin pentru întărirea vederii precum extractul din fructe de afin. Acestea se găsesc în unele farmacii și la magazinele naturiste (extract, capsule) și sunt recomandate pentru menținerea sănătății oculare, protejarea retinei, prevenirea cataractei și a degenerescenței maculare asociată cu vârsta.

În același scop se pot consuma și afine proaspete sau uscate, sirop natural de afine sau afinată (în cantități moderate).

Atenție, produsele din afine pot interacționa cu medicamentele anticoagulante (precum warfarină).

Surse articol:
1. http://www.webmd.com/eye-health/features/bilberry-extract-and-vision#1
2. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
3. http://www.meschinohealth.com/books/bilberry

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’5449, 7492, 4375′ button=’Cumpără aici’]

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.