Un pui de SOMN în timpul zilei întinerește CREIERUL și îmbunătățește MEMORIA (studii)

Cercetătorii de la Universitatea Saarland din Germania au descoperit că un pui de somn în timpul zilei are efecte stimulatoare importante asupra creierului, mărind de 5 ori memoria și capacitatea de învățare.

Pentru a dobândi aceste beneficii avem nevoie de circa 60 de minute de somn. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Jurnalul Neurobiology of Learning and Memory.

Un pui de somn în timpul zilei întinerește creierul și îmbunătățește memoria

Un alt studiu, efectuat la Universitatea din Pennsylvania a arătat că creierul persoanelor care dorm după-amiază funcționează ca și cum ar fi cu 5 ani mai tânăr. Cercetătorii au urmărit 3.000 de persoane vârstnice din China. Cei care au dormit la prânz circa o oră s-au descurcat mult mai bine la testele de matematică date. Cei care au dormit mai puțin sau mai mult de o oră au avut rezultate mai proaste la problemele de matematică.

Rezultate la fel de bune au fost obținute și pe copii într-un studiu realizat la Universitatea Sheffield din UK. Copiii care au dormit 30 de minute în cadrul unui program de învățare de 4 ore au raportat o memorie mai bună ulterior.

Autorii acestor studii au concluzionat că dormitul în timpul zilei poate stimula semnificativ memoria asociativă (capacitatea de a ne aminti de pildă numele unei persoane pe care abia am cunoscut-o).

Un pui de somn la birou, la școală este suficient pentru a îmbunătăți performanța cognitivă. Oamenii de știință se gândesc cum să exploateze beneficiile somnului din timpul zilei în spațiile de învățare.

Nu avem nevoie de studii pentru a admite faptul că puțină odihnă în timpul zilei ne reîncarcă bateriile, iar un somn profund de câteva minute are puterea de a “restarta” funcțiile încetinite ale creierului în urma activităților și informațiilor solicitante de peste zi. Somnul de la prânz ne limpezește mintea și face gândirea mai clară.

Surse articol:
1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/291282.php
2. http://www.descopera.ro/stiinta/16054263-o-ora-de-somn-dupa-amiaza-poate-intineri-creierul-cu-pana-la-cinci-ani
3. http://observer.com/2016/06/how-a-nap-can-improve-your-memory-by-33-percent/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.