Ceaiul de HAMEI reglează tulburările NERVOASE

Hameiul este o plantă bogată în substanțe amare, utilizată la aromatizarea și conservarea berii. Dincolo de această asociere populară, hameiul are proprietăți medicinale remarcabile.

Hameiul are efecte neurosedative, hipnotice și somnifere. În timpul recoltării hameiului, culegătorii au raportat stări de sedare. Din acest motiv, planta a început să fie folosită ca sedativ, fiind adăugată în perne pentru a ameliora stările nervoase.

Conuri de Hamei

Frunzele de hamei sunt bogate în compuși (uleiuri volatile) cu efecte calmante asupra sistemului nervos, care induc relaxarea în stări de anxietate și somnul în stări de insomnie. Studiile au arătat că hameiul este deosebit de eficient în insomnia cronică.

Fitoterapeutul Constantin Milică citează rezultatele unor studii realizate de germani, care au arătat că o cură de 2 săptămâni cu conuri de hamei și rădăcină de valeriană poate fi mai eficient în combaterea insomniei cronice decât un somnifer puternic numit benzodiazepină.

Această combinație de plante este superioară medicamentelor de sinteză și prin faptul că nu produce efecte secundare, nici dependență.

Hameiul este indicat și în nevroze, amețeală, neliniște, anxietate, stare de panică, depresie, melancolie, fobie, Parkinson, rahitism, excitație sexuală necontrolată, tulburări emoționale la tinerii aflați în perioada pubertății.

Este de asemenea benefic celor supraponderali, anemici, cu lipsă de vitamine, convalescenți sau dependenți de alcool.

Mod de administrare

Hameiul se poate administra sub formă de infuzie. Se pune 1 lingură de conuri uscate și mărunțite la infuzat în 200 ml de apă clocotită. După 10-15 minute, se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, ultima seara, înainte de culcare.

Acest ceai are de asemenea o acțiune bacteriostatică, fiind util în bronșite și tuberculoză. Datorită substanțelor amare conținute, hameiul este indicat și în probleme digestive și afecțiuni hepatice.

Dincolo de efectele sedative, hameiul are proprietăți antiinflamatoare, estrogenice (ușurează simptomele de menopauză), hipotensive, depurative (curăță sângele), diuretice, mineralizante, vitaminizante și tonice.

Dr. Andrew Weil citează și efectele antivirale, anticoagulante și antitumorale ale hameiului, datorate conținutului de xantohumol, un antioxidant din categoria flavonoidelor.

Contraindicații și precauții

Administrat în doze moderate, hameiul este o plantă sigură. Înainte de a utiliza această plantă în scop medicinal, cereți sfatul medicului.

La unele persoane poate cauza diaree, vomă sau stomac deranjat. Nu se știe încă dacă este o plantă sigură pentru femeile însărcinate, pentru femeile care alăptează sau pentru tineri și copii.

Surse articol:
1. http://www.medicalhealthguide.com/herb/hops.htm
2. http://www.farmacia-verde.ro/2009/02/04/hameiul-cel-mai-natural-somnifer
3. https://www.drugs.com/npc/hops.html
4. http://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/allergy-asthma/health-benefits-of-hops/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. …asa-i zice mai nou ? Credeam ca berea este pt.toti…bere ! Totusi, pare a fi „apă de …ceai”…’stiinta’ asta ‘moderna’

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.