CEAIURI pentru picioare UMFLATE, OBOSITE, grele și reci
Edemele sunt umflături care apar la nivelul brațelor sau picioarelor. Acestea sunt precedate de o senzație de durere sau greutate. Ele apar de cele mai multe ori din cauza tulburărilor de circulație sangvină.
Persoanele supraponderale și cele care petrec mult timp în picioare sunt de asemenea predispuse la edeme.
Atunci când circulația sangvină este afectată, lichidul seros se adună în țesuturi, provocând umflarea picioarelor și dureri. Varicele și insuficiența venoasă pot cauza edeme la nivelul picioarelor și a gleznelor. Venele nu mai transportă în mod optim sângele de la picioare la inimă, motiv pentru care acesta se adună în picioare.
Insuficiența cardiacă congestivă poate cauza atât edeme periferice, cât și edeme abdominale, precum este ascita, sau edeme pulmonare. În acest caz, inima nu are putere să pompeze sângele în corp în mod corespunzător, astfel încât sânge se adună în fața inimii.
Ceaiuri pentru edeme (picioare umflate și obosite)
Efecte bune în bolile arteriale au fructele de pădure, tomatele, dovleacul și ardeiul gras (care au o acțiune antioxidantă), păducelul, măceșul, coada-șoricelului, gingko biloba, talpa-gâștii, sulfina, rozmarinul, păpădia, salvia și coada-calului.
Persoanele care suferă de edeme și se plâng de picioare reci, grele, umflate și obosite, pot încerca câteva ceaiuri din plante, recomandate de fitoterapeutul Constantin Milică.
Plantele folosite au efecte vasodilatatoare, protectoare asupra pereților arteriali, proprietăți antiinflamatoare și diuretice.
• Ceai de afin (Vaccinium myrtillus). Pentru prepararea ceaiului se folosesc frunzele de afin. Se bea câte 1 cană pe zi. Afinul are efecte antioxidante deosebite. Nu este indicat persoanelor care iau medicamente pentru subțierea sângelui.
• Ceai de pedicuță. Se adaugă și 1 linguriță de bitter suedez (care se găsește în unele farmacii, sau la magazinele naturiste).
• Ceai de rădăcină de lemn-dulce.
• Ceai mixt. Se amestecă în părți egale coada-șoricelului și coada-calului, și se beau câte 3 căni pe zi.
Și extractul de sâmburi de struguri este util, întrucât ajută la îmbunătățirea insuficienței venoase cronice. Acest remediu poate interacționa cu medicamentele pentru subțierea sângelui, precum warfarina.
Se recomandă de asemenea consumul de alimente diuretice, precum pătrunjel, sfeclă roșie, struguri, fasole verde, verdețuri, ananas, ceapă, usturoi, praz. Atenție însă, acestea ar putea interacționa cu medicamentele diuretice.
Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072593/
2. „Medicina Naturistă”, vol. 1, Constantin Milică
3. http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/edema