Remedii naturiste pentru PIETRE la BILĂ

Litiaza biliară se mai numește și calculoză biliară. Cuvântul litiază vine din grecescul „lithos”, care înseamnă piatră. Este una din cele mai întâlnite afecțiuni biliare, cu o incidență de 2-3 ori mai mare la femei decât la bărbați.

Riscul crește de asemenea de pe măsura înaintării în vârstă. 20% din femeile cu vârsta de 40 de ani dezvoltă pietre la bilă, și un sfert din femeile care au depășit vârsta de 60 de ani fac pietre la bilă, însă în cele mai multe cazuri, acestea nu produc simptome.

Remedii – Pietre la Bilă

Colesterolul din bilă este cel care se poate depune în vezică, ducând astfel la formarea de pietre. Dimensiunea lor poate varia de la un bob de nisip până la o mingiuță de golf. De cele mai multe ori, acestea au dimensiuni mici sau sunt prezenți sub formă de nisip.

Fitoterapeutul Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași recomandă câteva remedii naturiste persoanelor care suferă de litiază biliară, pe bază de alimente și plante.

1. Fiertură din rădăcini de pătrunjel

Se taie 1 kg de rădăcini de pătrunjel bucăți mici și se spală. Se pun la fiert într-o cratiță cu 2 litri de apă. Se lasă să fiarbă până când lichidul scade la jumătate (adică 1 litru). Se strecoară în sticle închise la culoare.

Se bea zilnic 100 ml de ceai înainte de micul-dejun și 100 ml înainte de cină.

2. Suc de ridiche neagră

Se face o cură de 6 săptămâni. Se începe cu 100 ml de suc pe zi, crescându-se doza zilnică treptat, până se ajunge la 400 ml pe zi după 3 săptămâni. După aceea, se scade doza treptat, până se ajunge din nou la 100 ml pe zi. Sucul se bea dimineața, pe nemâncate.

3. Suc de lămâie

Se bea zilnic sucul de la 1 lămâie, adăugat într-un pahar cu apă călduță. Cantitatea obținută se bea pe parcursul zilei. Se poate face o cură de 1 lună de zile.

4. Suc de legume

Această rețetă de suc este recomandată celor care au calculi biliari mici, deoarece are un efect direct în dizolvarea lor.

• suc de morcov
• suc de sfeclă roșie
• suc de ridichi
• suc de castraveți

Sucurile se prepară în casă și se amestecă în cantități egale. Se administrează câte 100 ml, de 2 ori pe zi.

5. Cura cu ulei de măsline

Se în fiecare zi câte 1 linguriță cu ulei de măsline, cu jumătate de oră înainte de cele 3 mese ale zilei. Se fac cure de câte 15 zile, cu 10 zile pauză între ele.

6. Cura cu fructe dulci

Pentru drenarea vezicii biliare, se recomandă o cură de 1-2 săptămâni cu portocale, lămâi, ananas, cireșe, vișine, mere, pere, prune, struguri, căpșuni, zmeură, piersici.

7. Cura cu ulei și vin

Se pun 500 ml de vin alb și 100 ml de ulei la fiert timp de 2 minute. Se iau câte 2 linguri de preparat în fiecare dimineață, înainte de masă. După ingerare, se stă culcat pe partea dreaptă 10 minute, apoi încă 10 minute pe partea stângă. Această cură se poate ține timp de 4-5 zile.

Consumul de grăsimi saturate, alimente bogate în colesterol, zahăr rafinatul și obezitatea sunt factori de risc pentru apariția calculilor biliari. Cercetătorii au asociat dietele vegetariene cu un risc scăzut de calculoză biliară. Există de asemenea unele alimente sau suplimente care pot ameliora simptomele bolii, fără însă să ajute la dizolvarea lor: vitamina C, lecitină din soia și fier.

Surse articol:

„Medicina Naturistă”, vol. 1, Constantin Milică

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19803550

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.