2 linguri de ULEI de MĂSLINE seara previn CONSTIPAȚIA și afecțiunile CARDIOVASCULARE
Uleiul de măsline este un aliment extrem de hrănitor. Măslinele sunt bogate în antioxidanți, proteine, grăsimi bune, săruri minerale și vitamine. Astfel se explică motivul pentru care este atât de benefic sănătății noastre.
Uleiul de măsline conține vitaminele A, E, C, B1, B2 și D, potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf și mangan, polifenoli și acizi grași mononesaturați.
Este un ingredient central în dieta mediteraneană, asociată cu un risc redus de boli cardiovasculare, boli inflamatorii, diabet, artrită, Alzheimer, obezitate și cancer. Studiile au asociat acest regim alimentar și cu o rată mai mare a longevității. Antioxidanții din uleiul de măsline luptă împotriva îmbătrânirii celulare.
Profesorul Constantin Milică susține că acesta are efecte fortifiante asupra sistemului imunitar și a vaselor de sânge, și protectoare împotriva afecțiunilor cardiace și canceroase.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să înlocuim uleiul obișnuit cu ulei de măsline mai des, atât la salate, cât și la gătit. Are o acțiune laxativă remarcabilă. Este de asemenea un remediu util pentru afecțiunile hepatice, favorizând scăderea colesterolului și a glicemiei.
→ Moduri de utilizare
Pentru curățarea arterelor de depunerile de colesterol, combaterea hipertensiunii arteriale și prevenirea bolilor arteriale (ateroscleroza) și cardiace, se pot lua câte 2 linguri de ulei de măsline pe zi, într-o cură de 2 luni. Acesta trebuie administrat seara, la câteva ore după masă, pe stomacul gol.
Persoanele care suferă deseori de constipație pot lua de asemenea câte 2-3 linguri de ulei în fiecare seară, înainte de culcare.
Uleiul de măsline, administrat pe stomacul gol (în doze de 20-40 ml), ajută la eliminarea viermilor intestinali.
Pentru stimularea funcțiilor ficatului și prevenirea bolilor hepato-biliare și gastrointestinale, se poate face un tratament cu ulei de măsline și suc de lămâie, amestecate în cantități egale (câte 250 ml din fiecare). Se ia câte 1 lingură de amestec, până se termină toată cantitatea. Acest remediu favorizează eliminarea calculilor biliari.
Academicianul Ovidiu Bojor citează de asemenea acțiunea detoxifiantă a uleiului de măsline și eficiența sa împotriva intoxicațiilor cu ciuperci otrăvitoare.
Acesta recomandă câte 1 lingură dimineața, consumat ca atare sau în asociere cu suc de fructe sau legume. După administrare, este bine să se stea culcat pe partea dreaptă cel puțin un sfert de oră. Acest lucru ajută la tratarea afecțiunilor ficatului și ale bilei.
Surse articol:
1. http://www.farmacia-verde.ro/2013/08/16/consumul-de-ulei-de-masline-previne-cancerul-de-colon/
2. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu