√ Bazat pe studii științifice Luteolina este un antioxidant din clasa polifenolilor. Se găsește în concentrații mari în diverse plante și alimente. Potrivit studiilor epidemiologice, polifenolii reduc riscul de dezvoltare a cancerului. Totodată, au proprietăți chimio-protectoare. Agenții chimio-protectori protejează țesuturile […]
Articole despre 'ardei'
Orez cu roșii și ardei copți – un deliciu de post
Orezul este una din garniturile cele mai populare la români. Unii preferă pilaful, alții îl servesc alături de o friptură sau o porție de somon. Dacă orezul simplu nu e pe placul vostru, vă dăm o idee cum să-l transformați […]
Ardei copți cu roșii și telemea la cuptor – gustul românesc inconfundabil
Această rețetă, cu specific balcanic, se numește în unele zone „Piperchi tărgăsiți”. Nu doar aspectul, ci și gustul este cât se poate de autentic. Mai ales dacă folosim legume crescute într-un mediu natural și brânzeturi din sate, direct de la […]
Cum să faci boia din ardei kapia uscați la soare și măcinați
Este mai comod să cumperi din magazin Vegeta, Delikat, boia de ardei, pastă de roșii și alte condimente care dau gust mâncărurilor. Fără îndoială. Însă este mai sănătos să le faci în casă. Condimente pentru iarnă, preparate în casă Înainte […]
Gogoșari copți, cu telemea și smântână – rețetă cu beneficii!
Această rețetă de gogoșari copți cu telemea și smântână poate fi preparată toamna, în sezonul ardeilor. Legumele fac întotdeauna o combinație bună cu produsele de origine animală, precum carnea, ouăle, lactatele sau brânzeturile. Asocierea dintre gogoșari, telemea și smântână este […]
Salată de gogoșari, cu oțet și miere, la borcan
Cea mai diversă familie de legume de care bucurăm în fiecare toamnă este familia ardeilor. Din ea fac parte ardeii grași, ardeii iuți, gogoșarii și kapia. Ce beneficii au gogoșarii Gogoșarii au proprietăți similare ardeilor dulci. Sunt diuretici, antimutagenici și […]
Tocăniță de ardei copți cu roșii și mămăliguță
De îndată ce ziua începe să scadă iar noaptea să se lungească și să devină mai răcoroasă, încep pregătirile de toamnă. Gospodinele au grijă să pună la borcane diverse zarzavaturi și tocănițe din legume proaspete, de sezon. Tocănița de ardei […]
Pastă de ardei dulci cu roșii și nucă (Muhammara) – rețetă turcească
Această pastă din ardei dulci, roșii și nucă se numește în bucătăria turcească „Muhammara” sau „Acuka”. Se servește ca aperitiv, sau la micul-dejun, întins pe pâine. Cu toate că lista ingredientelor este ușor accesibilă, iar gradul de dificultate al rețetei […]
Peperonata – mâncare italiană de ardei
Peperonata, așa cum o arată și numele, este o mâncare de ardei preparată în bucătăria italiană. Seamănă cu tocănița noastră românească, având însă mici deosebiri. Poate fi servită atât ca aperitiv sau fel principal în zilele de post, cât și […]
Pastă de ardei kapia la borcan, pentru gătit – rețetă turcească
Dacă sunteți fani ai bucătăriei orientale, trebuie neapărat să aveți această pastă de ardei kapia. Turcii o folosesc în diverse preparate, de la sosuri, salate și tocănițe, până la mâncăruri de fasole sau pui. Deși putem găsi pastă de ardei […]
Salată colorată de ardei gras și maioneză
Dacă vă plac salatele crocante, încercați rețeta prezentată mai jos. Conține un amestec de ardei grași în diverse culori, care dau îi un aspect deosebit. Ardeii grași merită incluși mai des în dieta noastră. Cercetătorii notează că aceștia au cantități […]
Ardeiul gras stimulează metabolismul și arderea grăsimilor
Spre deosebire de alte legume, ardeiul gras este consumat mai des în stare crudă. Iar acesta este un mare câștig pentru sănătatea noastră, deoarece prelucrarea termică afectează conținutul nutrițional. Ardeii încununează cu aspectul lor vibrant și savoarea deosebită aperitivele. Este […]
Ardei grași conservați în ulei, pentru iarnă
Ardeii grași dau savoare, culoare și eleganță aperitivelor, tocănițelor, ciorbelor și multor alte mâncăruri. Ne sunt de mare folos atât vara, cât și iarna. Din păcate, ardeii care se găsesc în magazine în afara sezonului nu au deloc dulceață și […]