Beți SUC de ROȘII proaspăt! Ajută în numeroase probleme de sănătate (rețetă + indicații terapeutice)
Roșiile au fost studiate îndeosebi pentru beneficiile lor asupra inimii și a vaselor de sânge. Cercetările au arătat că tomatele oferă o protecție antioxidantă deosebită asupra sistemului cardiovascular și ajută la reglarea grăsimilor din sânge.
Consumul de roșii susține totodată sănătatea oaselor (protejează țesuturile osoase) și ne apără de cancer (în special de cancerul de prostată, de sân, de colon și de pancreas).
Roșiile sunt bogate în vitamine: C, A, B1, B3, B2, B5, B6, colină, vitamina K, precum și în minerale și microelemente: potasiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, zinc, cupru, seleniu și iod.
Cum se prepară sucul de roșii
Sucul de roșii se poate obține prin trei metode: prin storcător, prin robot (blender) sau mașina de tocat carne.
1. Dacă aveți un storcător electric, sucul obținut va fi limpede și subțire. Dezavantajul este că se aruncă pulpa (inclusiv părți din coajă), care este bogată în vitamine, antioxidanți și fibre.
2. Dacă aveți în casă un blender de viteză mare, mixați la viteză mare 1 roșie cu 3-4 cuburi de gheață și 170 ml de apă, timp de 1 minut. Sucul obținut va conține și pulpa și va fi mai gros. Se bea ca atare.
3. Dacă nu aveți nici storcător, nici blender, dați roșiile prin mașina de tocat carne, apoi serviți sucul gros, sau strecurați-l printr-o sită sau printr-un tifon.
Cum se administrează sucul de roșii
Se poate bea câte 1 pahar, de 2-3 ori pe zi. Pentru a obține o băutură mai aromată și mai bogată în calități curative, puteți adăuga la mixare și câteva plante medicinale aromate, precum busuioc, cimbru, mărar, pătrunjel sau frunze de țelină.
Indicații terapeutice
Sucul de tomate proaspăt obținut are efecte calmante, diuretice, depurative, dezintoxicante, urolitice și alcalinizante, vitaminizante și mineralizate, antiinfecțioase, imunostimulente și fluidizante sangvine.
Datorită bogăției de vitamine, săruri minerale, enzime și compuși antioxidanți pe care o conține, sucul proaspăt de roșii este benefic în următoarele afecțiuni:
– insuficiență cardiacă (cu edeme)
– ateroscleroză
– afecțiuni vasculare
– vâscozitate mare a sângelui
– obezitate
– astenie
– intoxicații cronice
– enterită
– hiperaciditate gastrică
– pletoră
– constipație
– artrită, reumatism, gută
– pietre la bilă și rinichi
– uremie
Surse articol:
1. „Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Călin Ianța, Mihai Minoiu
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=44