Sucul de DOVLECEI are proprietăți anticancerigene și antireumatice (rețetă + indicații terapeutice)

Dovleceii fac parte din familia cucurbitaceelor, alături de castraveți și pepene. Beneficiile lor pentru sănătate se datorează în mare parte conținutului extrem de bogat în antioxidanți puternici.

Studiile au arătat că dovleceii se clasează între primele trei alimente bogate în alfa-caroten, beta-caroten, luteină, zeaxantină și beta-criptoxantină din dieta consumatorilor analizați.

suc de dovlecei remedii

Dovleceii sunt un aliment foarte hrănitor, deși nu par. Conțin cantități importante de cupru, mangan, magneziu, vitamina C, fibre, fosfor, potasiu, zinc, calciu, acid folic, vitamina K, fier și proteine. Impresionează de asemenea prin multitudinea vitaminelor din complexul B: B1, B2, B3, B5, B6 și B9 (acid folic), precum și prin conținutul de acizi grași esențiali Omega-3.

Cel mai bun mod de a consuma dovleceii este în stare crudă: serviți ca atare, adăugați în salate, sau sub formă de suc.

Experții atrag atenția asupra faptului că îndeosebi coaja dovleceilor este bogată în antioxidanți, și recomandă consumul acestora cu tot cu coajă, atâta timp cât dovleceii provin dintr-o sursă sigură.

Cura cu suc de dovlecei

Sucul de dovlecei are efecte anticancerigene, antireumatice, digestive și revigorante.

Pentru combaterea constipației, se bea câte 1 pahar de suc de dovlecei pe zi. În cazul constipației severe, se poate crește doza până la 2-2 ½ pahare pe zi, care se administrează dimineața, cu 2 ore înainte de masă.

Sucul de dovlecei este bun și persoanele care suferă de astm. Pentru ameliorarea simptomelor, se pot face cure de 1 lună de zile în fiecare vară, cu câte 1 pahar de suc de dovlecei pe zi. Această cantitate se împarte în 2 rații egale, care se beau pe parcursul zilei. Sucul de dovlecei se poate combina cu suc de morcov.

Datorită efectelor sale antiinflamatoare și antioxidante, sucul de dovlecei poate fi eficient și împotriva durerilor reumatice. Se beau câte 300 ml de suc pe zi, pe perioada verii. Pentru efecte și mai bune, sucul de dovlecei se poate asocia cu suc de castravete.

Sucul de dovlecei are și o acțiune anti-trombotică, de aceea poate fi utilizat ca adjuvant în tromboflebită și tromboze. În acest caz, la prepararea sucului se va folosi neapărat și coaja, care conține substanțe ce împiedică formarea de cheaguri de sânge. Se recomandă o cură de 2 luni cu câte 1 – ½ pahare de suc de dovlecei pe zi.

Atenție! Nu folosiți sucul de dovlecei concomitent cu tratamentul prescris de medic împotriva trombozei.

Cum se prepară sucul de dovlecei

Pentru a obține un pahar de suc de dovlecei, aveți nevoie de circa 300 de grame de dovlecei. Aceștia se spală și se trec prin storcător. Sucul rezultat se consumă imediat, sau într-un timp cât mai scurt.

Pentru a-l face mai ușor tolerabil ca gust, îl puteți combina cu suc de lămâie, suc de morcov sau suc de măr.

Sucul de dovlecei este util și în curele de slăbire, împotriva bolilor de ochi și a cancerului.

Contraindicații

Sucul de dovlecei poate cauza unele tulburări la nivel digestiv, precum diaree, crampe sau balonare. Pentru a evita aceste probleme, începeți cu doze mai mici de suc, mărind cantitatea treptat.

Surse articol:
1. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=62
2. http://www.formula-as.ro/2008/827/medicina-naturii-44/castravetii-si-dovleceii-9895

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.