Băutură din KAKI, morcov și mandarină, cu efecte imunostimulatoare, anticancer și anti-oboseală (rețetă video)
Culoarea portocalie intensă a acestui suc ne spune foarte multe despre nutrienții imunostimulatori și anticancerigeni pe care îi conține: beta-caroten, fitonutrienți fenolici, vitamina C și mangan.
Ce este kaki și de ce este atât de sănătos
Kaki este un fruct exotic din Asia și America de Nord, pe care îl putem găsi și în hipermarketurile de la noi. I se mai spune “mărul Orientului” sau “piersica japoneză”, datorită pulpei zemoase și parfumate. Dacă este tare când îl cumpărați, puneți- într-o pungă/hârtie alături de un măr. Se va coace în 1-2 zile. Kaki copt bine este foarte dulce, cu o aromă subtilă de miere.
Profilul nutrițional al acestui fruct este remarcabil, datorită diversității de antioxidanți conținuți:
– beta-caroten, licopen, luteină, zeaxantină – antioxidanți care neutralizează radicalii liberi, previn stresul oxidativ, cancerul și bolile cardiovasculare;
– criptoxantină – un carotenoid care îi dă fructului culoarea portocalie
– catechine și galacatechin – alți antioxidanți din familia flavonoidelor, care au proprietăți antiinflamatoare și antihemoragice.
– acid betulinic – un compus antitumoral
– vitaminele A, C, B
– calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor și cupru
– fibreSmoothie de kaki – rețetă
Kaki, mandarina și morcovul se potrivesc nu doar din punct de vedere al nuanței, ci și al gustului. Dacă le veți amesteca într-un blender veți obține o băutură răcoritoare, energizantă, plină de vitamine și deosebit de plăcută la gust. Kaki are o aromă tropicală care îi dă acestui suc un gust parfumat unic.
Ingrediente
• 1 kaki
• 1 mandarină
• 1 morcov mic
• 1 pahar cu apă
Preparare
Curățați kaki de coajă, pentru ca sucul să fie cât mai fin. Nu aruncați coaja, mâncați-o ca atare, deoarece este foarte gustoasă și bogată în substanțe nutritive, în special antioxidanți.
Tăiați kaki, mandarina decojită și morcovul curățaț cubulețe mici și puneți-le în blender. Adăugați apa și mixați până la omogenizare. Dacă doriți un suc mai lichid, folosiți mai multă apă. Dacă doriți o băutură mai cremoasă, adăugați 1 banană.
♣ Beneficiile consumului de kaki
Kaki este un fruct cu o densitate energetică mare, de aceea este recomandat îndeosebi copiilor, persoanelor obosite fizic sau psihic și sportivilor. Grație efectelor laxative și diuretice, este benefic celor care suferă de constipație sau retenție de apă în corp.
– efecte laxative și diuretice
– întărirea sistemului imunitar
– prevenirea simptomelor de răceală și gripă
– prevenirea infecțiilor și inflamațiilor
– reducerea tensiunii arteriale
– detoxifierea corpului
– stres, oboseală
Vezi și rețeta video: