Suc de coacăze negre – un cocktail întăritor, bogat în antioxidanţi
Bogate în fitonutrienţi şi antioxidanti, coacăzele negre sunt recomandări excelente pentru sezonul de vară.
Detoxifică organele, stimulează metabolismul, cresc imunitatea şi purifică sângele.
Coacăzul negru (Ribes nigrum) este un arbust mic, care aparţine familiei de Grossulariaceae şi este nativ din Europa de Nord și Siberia.
Fructele sale au cantități mari de fitochimicale şi flavonoizi fenolici numiți antociani.
Studiile științifice au arătat că un consum sistematic de coacăze negre are potențiale efecte benefice în bolile neurologice, cancer, îmbătrânire şi inflamații de tot felul.
Cuprins
Suc de coacăze negre – proprietăţi
Asemenea afinelor și fructelor de soc, coacăzele negre au un grad de absorbţie mare al antioxidanţilor de către organism.
Aceste fructe de pădure sunt o sursa excelentă de antioxidantul Vitamina C.
100 g de coacăze proaspete oferă mai mult de 300% din valorile dozei zilnice recomandate de de vitamina C.
Această vitamină ajută la dezvoltarea imunităţii corpului împotriva agenţilor infecţioşi şi combate acţiunea radicalilor de oxigen liberi de organism.
Coacăze negre sunt foarte bogate în vitamina B1, B5, B6, esenţiale pentru refacerea metabolismului.
Conţine de asemenea vitamina A – importantă pentru menținerea integrității membranelor mucoase și a pielii. Este esențială pentru vedere şi sănătatea ochilor.
Mai mult, consumul de fructe bogate în flavonoizi şi antioxidanți naturali ajută la protejarea împotriva cancerului pulmonar şi cancerul cavităţii bucale.
100 g fructe de coacăze negre furnizează aproximativ 20% din nivelurile zilnice recomandate de fier.
Fierul este un cofactor important pentru celula sângelui şi a măduvei osoase, şi producția de hemoglobină în măduva osoasă.
În plus, boabele de coacăze sunt o sursă foarte bună de alte minerale importante: cupru, calciu, fosfor, mangan, magneziu, potasiu.
Tratamente suc de coacăze negre
Pentru a beneficia de toate vitaminele şi substanţele nutritive ale coacăzelor negre, puteţi bea suc de coacăze negre.
Este cea mai uşoară şi plăcută formă de administrare a acestor fructe vindecătoare. Se administrează de regulă câte 6-12 linguriţe pe zi, cu 10 minute înainte de masă. Copiii pot lua câte 5-10 linguriţe zilnic, eventual cu miere de albine.
• Anemie, oboseală cronică, surmenaj psihic – 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, minim o lună,
• Gripă, infecţii, hepatită, afecţiuni ale splinei – 6 linguri zilnic, cu 10 minute înainte de masă, timp de 3 luni
• Reumatism, gută – o jumătate de pahar de suc de coacăze negre, înainte de micul-dejun
• Bronşite, pneumonie, tuberculoză – 3-4 linguri de sucu de coacăze negre zilnic, de 5 ori pe zi
Suc de coacăze negre – reţetă de preparare
– Se spală fructele cu apă rece şi se zdrobesc bine cu furculiţa
– Se storc printr-un tifon şi se extrafe sucul negru
Coacăze sălbatice se pot consuma crude, după ce au fost spălate cu apă rece.
La magazinele naturiste se pot cumpără coacăze uscate care se pot consuma ca snakcs-uri.
Soiurile albe, roz şi roşii sunt mult mai dulci. Siropul de coacăze negre este un elixir veritabil de sănătate.
Restul coacăzelor rămase după stoarcere se pot adăuga la tarte, brioşe, plăcinte, prăjituri sau îngheţată, sau se poate face din ele dulceaţă de coacăze negre, gem, jeleu, sosuri sau piure, cocktail-uri de fructe, salate sau vin.
Stiu asta de mult timp…dar aici,unde traiesc de 7 ani,este ft.ft.scump.