Sucul de sfeclă roșie – beneficii dovedite științific
Ce spune cel mai nou studiu despre sfecla roșie? Numai de bine! Cercetătorii iranieni au investigat această legumă ca aliment funcțional, dorind să vadă ce efecte are asupra bolilor cardio-metabolice.
Rezultatele au fost publicate în jurnalul „Nutrion & Metabolism” în ianuarie 2020.
Sfecla roșie poate fi considerată un aliment funcțional, deoarece beneficiile sale merg dincolo de spectrul nutrițional.
Conține compuși fitochimici și substanțe bioactive prin care poate ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate în multe patologii.
Citește și: SFECLA roșie are un efect puternic împotriva DEPRESIEI și ANXIETĂȚII (studiu)
Sfecla este bogată în potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, cupru și mangan, vitamina C, polifenoli și flavonoide. Este apreciată ca una din plantele cu cea mai mare activitate antioxidantă.
Consumul acut și cronic de suc de sfeclă roșie – adică în doze mai mari decât cele obișnuite, a fost asociat cu un potențial terapeutic impresionant:
– controlul diabetului și a hemostazei insulinei
– scăderea tensiunii arteriale
– îmbunătățirea funcției vasculare
– îmbunătățirea florei intestinale
Unele cercetări sugerează că sucul de sfeclă produce un efect protector la nivelul funcției rinichilor, prin care poate reduce rata mortalității la persoanele cu boli renale.
Consumat cu perseverență, sucul de sfeclă roșie amână răspunsul glicemic de după masă și reduce valorile crescute ale glucozei din sânge.
Sucul de sfeclă scade presiunea arterială mai pregnant la hipertensivi decât la persoanele cu o tensiune arterială normală. Are efect hipotensiv și la persoanele supraponderale.
Studiile umane au raportat că sfecla îmbunătățește de asemenea funcția vasculară și endotelială. Majoritatea efectelor sale benefice se datorează conținutului bogat în nitrați.
Citește și: Sucul de sfeclă – efecte secundare posibile
Aportul acestor compuși crește concentrația oxidului nitric din sânge. În consecință, are loc o îmbunătățire a dilatației vaselor de sânge și a circulației sangvine.
Unele studii sugerează că sucul de sfeclă are un impact pozitiv și asupra contracțiilor musculare, mărind astfel performanța fizică în timpul exercițiilor de intensitate ridicată.
Surse:
1. Mirmiran P, Houshialsadat Z, Gaeini Z, Bahadoran Z, Azizi F, Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases, Nutr Metab (Lond). 2020 Jan 7;17:3. doi: 10.1186/s12986-019-0421-0. eCollection 2020: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31921325
2. Parvin Mirmiran, Zeinab Houshialsadat, […], and Fereidoun Azizi, Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases, Nutrition & Metabolism. 2020; 17:3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947971/
3. Raúl Domínguez, José Luis Maté-Muñoz, […], and Manuel Vicente Garnacho-Castaño, Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts, Journal of the International Society of Sports Nutrition: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756374/