Sucul de sfeclă – efecte secundare posibile

Sucul de sfeclă roșie este considerat un tonic excelent pentru persoanele anemice. Hipertensivii îl apreciază pentru efectul său hipotensiv natural.

Această băutură are de asemenea proprietăți anticancerigene și hepatoprotectoare.

Suc de sfecla – efecte secundare

Un pahar cu suc de sfeclă roșie (136 g) conține:

– 58 de kilocalorii
– 2.19 g de proteine
– 0.23 g de grăsimi totale
– 13 g de carbohidrați
– 3.8 g de fibre
– 9.19 g de zaharuri totale
– 22 mg de calciu
– 1.09 mg de fier
– 31 mg de magneziu
– 54 mg de fosfor
– 442 mg de potasiu
– 106 mg de sodiu
– 148 mg de acid folic
– 45 IU de vitamina A

Citește și:

Sucul de sfeclă ajută la îmbunătățirea sângelui, alcalinizarea, curățarea și remineralizarea organismului

Suc de sfeclă roșie – efecte secundare posibile

Datorită faptului că este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, este foarte ușor să întrecem limita. Supradozajul poate fi periculos. În plus, sucul de sfeclă nu poate fi consumat în siguranță de toate persoanele.

Află care sunt contraindicațiile și riscurile asociate cu consumul (excesiv) de suc de sfeclă.

Urină și scaun roșu

14% din persoanele care beau suc de sfeclă roșie observă că au urina roza sau roșie. De asemenea sfecla poate da scaunului o culoare roșie sau neagră.

Colorarea urinei sau a scaunului din cauza consumului de sfeclă este un fenomen lipsit de importanță medicală. Dispare de la sine în câteva zile. Dacă nu ați consumat sfeclă și bănuiți că urina și scaunul de culoare roșie este de fapt hematurie și se datorează unei probleme de sănătate, mergeți de urgență la medic.

Pietre la rinichi

Sfecla este una din legumele care conține mulți oxalați. Acești compuși se leagă de calciul din corp și împreună pot forma pietre (oxalați de calciu).

Persoanele care au deja calculi renali trebuie să consume suc de sfeclă cu moderație sau deloc, după sfatul medicului.

Reacții alergice 

Unele persoane pot dezvolta reacții alergice în urma consumului de sfeclă roșie, precum urticarie, înroșirea pielii, umflături, astm, sau chiar simptome de șoc anafilactic precum constricția gâtului și spasme bronșice.

Citește și:

Sucul de sfeclă previne răceala cauzată de stres

Tulburări stomacale

Datorită faptului că sfecla conține nitrați, cei care mănâncă multă sfeclă pot experimenta crampe abdominale.

Sucul de sfeclă roșie poate provoca deranjamente stomacale la unele persoane.

Probleme în timpul sarcinii

Aceiași nitrați cresc nivelul de metomoglobină din sânge în urma consumului excesiv de sfeclă și pot cauza unele probleme, precum energie scăzută, dureri de cap, amețeală, colorarea în gri sau albastru a pielii din jurul ochilor, buzelor, gurii, mâinilor și picioarelor.

Un studiu a arătat că nitrații alimentari pot crește riscul de defecte de tub neural. Însă acest rezultat trebuie confirmat de mai multe studii. Până atunci, este bine ca femeile gravide să evite sfecla roșie în ultimul trimestru.

Intoxicarea ficatului

Deși sfecla roșie este promovată ca un aliment benefic pentru ficat, consumată în exces, poate duce la acumularea de ioni de metal la nivelul celulei hepatice.

Cât suc de sfeclă roșie putem bea

Nu există încă o doză stabilită oficial pentru consumul sucului de sfeclă roșie. Este recomandat ca cei care vor să bea suc de sfeclă în scop terapeutic, să întrebe medicul. Persoanele cu pietre la rinichi sunt sfătuite să evite acest suc.

Sursă: Ravi Teja Tadimalla, Ariana Fioritam, 7 Ways Excess Beetroot Juice Can Cause Possible Harm, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/serious-side-effects-of-beetroots/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.