Clicky

Băutură TONICĂ de toamnă-iarnă, care alungă BOLILE

Acest suc negru, mustind a vitamine și antioxidanți, poate fi un adaos inteligent la dieta noastră de toamnă-iarnă, când virozele ne pândesc la orice pas.

Coacăzele negre sunt o sursă extraordinară de nutrienți valoroși pentru sănătatea noastră. Studiile au arătat că au proprietăți farmacologice remarcabile, datorate compoziției chimice bogate în fenoli, antocianini și vitamina C.

Suc de Coacăze Negre

Iată de ce este o idee bună să aveți un congelator separat pentru a păstra în el tot felul de fructe de pădure și legume, pentru a le consuma pe tot parcursul iernii. Această investiție în sănătate merită este cu atât mai importantă pentru familiile cu copii.

Cercetătorii de la Universitatea din Belgrad au descoperit că fructele de pădure își păstrează foarte bine conținutul de antioxidanți și alte substanțe fitochimice prin congelare. Mai mult, la un an de la congelare, cantitatea de fenoli din fructe a crescut cu 46-171%, și cu 107% din sucul de fructe.

Studiile comparative au clasat coacăzele negre pe locul întâi în topul celor mai sănătoase fructe. Pe următoarele locuri au fost poziționate afinele, zmeura, căpșunile și rodiile.

Coacăzele negre au câștigat primul loc pentru că au cel mare conținut de antioxidanți – compuși naturali care combat radicalii liberi și daunele lor asupra țesuturilor, celulelor și organelor din corp.

Testele realizate de Scottish Crop Research Institute au arătat că aceste fructe sunt în special bogate în antocianini, antioxidanții responsabili pentru culoarea lor închisă.

Antocianinii au fost asociați cu combaterea bolilor cardiovasculare, canceroase, metabolice (diabet, obezitate) și a celor neurologice (Alzheimer).

Botaniștii le folosesc în scop terapeutic de secole, pentru tratarea tusei, a afecțiunilor hepatice și a pietrelor vezicale. Datorită conținutului bogat în vitamina C, au fost folosite sub formă de băuturi tonice pentru copiii din timpul celui de-al doilea război mondial.

Coacăzul negru este considerat un cortizon natural, util în alergii, inflamații, reumatism, stres, astm, rinită cronică, psoriazis, scleroză în plăci, hemoroizi, cancer.

Fructele au de asemenea proprietăți antibacteriene și antifungice.

______________________________________________________________________________________________________

Suc de coacăze negre – rețetă

Ingrediente

• 200 g de coacăze negre (proaspete sau congelate)
• 1 lămâie
• 3-4 linguri de miere
• 1 litru de apă filtrată

Preparare

Spălați lămâia cu oțet și bicarbonat, pentru a îndepărta pesticidele din coajă. Curățați-o cu aparatul de curățat morcovi, cartofi și alte legume, fără a atinge membrana albă care se află imediat sub coajă.

Puneți coacăzele în blender. Adăugați coaja de lămâie și mierea. Turnați peste aceste ingrediente 200 ml de apă caldă (nu clocotită) și mixați până obțineți o compoziție omogenă.

Adăugați restul de apă (la temperatura camerei) și sucul de lămâie proaspăt stors.

Mixați din nou câteva secunde. Așezați o sită deasă peste o carafă și turnați amestecul pentru a separa fructele.

Păstrați sucul limpede rezultat în urma filtrării. Se servește ca atare, preferabil în cel mai scurt timp.

Preparați sucul în cantități mai mici dacă sunteți o singură persoană, pentru a vă bucura de prospețimea lui și de aportul de nutrienți.

Puteți alterna sucul de coacăze negre cu suc de coacăze roșii, afine, zmeură, mure, căpșuni sau alte fructe de pădure.

______________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Kamelena.ru, Морс из черной смородины: http://kamelena.ru/recipe/Mors-iz-chernoj-smorodiny/

2. Daily Mail, Blackcurrants are the berry best fruit for you: http://www.dailymail.co.uk/health/article-462802/Blackcurrants-berry-best-fruit-you.html

3. LaTaifas, COACĂZUL negru – „CORTIZONUL” natural: http://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/107579/coacazul-negru-cortizonul-natural/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *