SUCUL de STRUGURI combate ÎMBĂTRÂNIREA și CANCERUL (rețetă)

Strugurii se numără printre cele mai vechi culturi de fructe domesticite de oameni (cu 6.000 de ani în urmă). Datorită multiplelor sale utilizări, vița de vie este una din cele mai importante plante din punct de vedere economic.

Strugurii au o compoziție fitochimică deosebit de complexă. Conțin o varietate de compuși cu valoare nutritivă și terapeutică, îndeosebi antioxidanți – polifenoli și resveratrol. Aceștia se găsesc concentrați mai ales în coajă și semințe.

Strugurii sunt săraci în calorii și nu au grăsimi sau colesterol. Conțin potasiu, cupru, fier, mangan, vitamine A, complexul B, vitaminele C și K.

Cercetările recente au arătat că beneficiile consumului de struguri și produse din struguri se datorează amestecului unic de compuși polifenolici.

Flavonoizii se găsesc în cantitățile cele mai mari și sunt cei mai bine studiați. Au proprietăți antioxidante, anti-inflamatoare, anticancerigene, antimicrobiene, antivirale, cardioprotectoare, neuroprotectoare și hepato-protectoare.

Sucul și vinul de struguri sunt folosite în scop vremuri antice, iar știința modernă a confirmat cele mai multe utilizări populare. Ajută la ameliorarea durerilor, protejează împotriva afecțiunilor cardiace, a problemelor digestive și a letargiei.

Cele mai bune rezultate au fost obținute în domeniul cancerului. Efectele lor protectoare se datorează faptului că reduc stresul oxidativ cronic și inflamația cronică – factori-cheie în dezvoltarea acestei boli. 

Cercetările pe struguri s-au axat pe trei tipuri de cancer: de sân, de colon și de prostată. În cancerul mamar, catechinele, proantocianidinele și stilbenii (resveratrolul) s-au arătat eficienți. 

Câțiva nutrienți din struguri joacă un rol important în longevitate. Resveratrolul este cel mai bine studiat compus în acest sens, care luptă împotriva îmbătrânirii prin faptul că crește expresia a trei gene asociate cu longevitatea.

Totodată, consumul de struguri combat tulburările cognitive la vârstnici.

_____________________________________________________________________________________________________

Suc de struguri cu ghimbir – rețetă

Sucul de struguri roșii sau negri are efecte benefice asupra inimii similare vinului: reduce riscul formării de cheaguri de sânge, reduce colesterolul LDL, previne daunele la nivelul vaselor de sânge ale inimii, menține tensiunea arterială la un nivel optim. 

Ingrediente

• 1 mână de bobițe de struguri negri
• 1 măr
• 1 felie de rădăcină de ghimbir

Preparare

Stoarceți fructele prin storcător, sau mixați-le în blender cu un pahar de apă.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. The Spurce, Fight Cancer and Aging with Grape Juice Recipes: https://www.thespruce.com/cancer-and-aging-with-grape-juices-3928070

2.  Vasil Georgiev, Anthony Ananga and Violeta Tsolova, Recent Advances and Uses of Grape Flavonoids as Nutraceuticals, Nutrients, 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3916869/

3. Mayo Clinic, Does grape juice offer the same heart benefits as red wine? http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/food-and-nutrition/faq-20058529

4. The World’s Healthiest Foods, Grapes: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=40

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.