Descoperiți cât de sănătos este SUCUL de ROȘII!
Roșia este considerată de oamenii de știință un aliment funcțional, care ne poate apăra de numeroase boli. Numeroase studii au arătat legătura dintre consumul de tomate și riscul scăzut de boli cardiovasculare și cancer de prostată.
Au un conținut nutrițional important pentru dieta omului modern. Sunt bogate în vitamina C, potasiu, acid folic, biotină, vitamina K, cupru, mangan, fibre și antioxidanți carotenoizi – beta-caroten, gama-caroten, fitoen, zeaxantină, luteină, licopen.
Roșiile conțin de asemenea vitamina E, magneziu, fier, zinc, proteine, glicozide, flavonoide și fitosteroli. Toți acești nutrienți exercită proprietăți cardioprotectoare: reduc colesterolul LDL, trigliceridele, tensiunea arterială, homocisteina și agregarea plachetară.
Pe lângă faptul că reduce markerii asociați cu afecțiunile cardiovasculare, sucul de roșii ajută la pierderea în greutate, detoxifierea corpului și alcalinizarea sângelui.
Este recomandat persoanelor care suferă de ateroscleroză, tromboză, viscozitate sangvină crescută, reumatism, poliartroză, gută.
Sucul de roșii protejează oasele, articulațiile, celulele nervoase și vasele de sânge. Se pot consuma câte 2-3 pahare pe zi. Pentru a crește și mai mult efectele energizante, se poate asocia cu suc de țelină.
______________________________________________________________________________________________________
Consumate ca atare, sub formă de pastă sau suc, roșiile sunt indicate și în problemele tractului gastrointestinal:
– intoxicații
– constipație
– enterită
– inflamații digestive
– pietre la bilă
– inapetență
– anemie
– avitaminoză
– lipsă de minerale
Dietele bogate în roșii au fost asociate cu un risc scăzut de boli neurologice (alzheimer) și obezitate.
______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Canene-Adams K1, Campbell JK, Zaripheh S, Jeffery EH, Erdman JW Jr., The tomato as a functional food, J Nutr. 2005: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15867308
2. Prof. Univ. Constantin Milică, Folosiți zilnic tomate în alimentație, Farmacia Verde: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/29/folositi-zilnic-tomate-in-alimentatie/
3. Beecher GR., Nutrient content of tomatoes and tomato products, Proc Soc Exp Biol Med. 1998: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9605204
4. Willcox JK., Catignani GL, Lazarus S., Tomatoes and cardiovascular health, Crit Rev Food Sci Nutr. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12587984
5. The World’s Healthiest Foods, Tomatoes: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=44