LIMONADĂ energizantă de BANANE – dr. Pavel Chirilă

Bananele sunt bogate în minerale, microelemente – potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier și cupru, vitamina B6, protide, fibre, glucide, dopamină – un neurotransmițător important din creier cu efect antioxidant și catechine – flavonoide care scad riscul de boli cardiovasculare.

Dr. Ovidiu Bojor citează valoarea nutritivă și energetică a bananelor și spune că în regiunile tropicale, aceste fructe sunt folosite în locul cartofilor.

Limonada de Banane

Bananele au efecte diuretice, laxative și antiscorbutice. Datorită fibrelor, bananele ne țin sătui mai mult timp și mențin tranzitul regulat

Consumul de banane îmbunătățește sănătatea cardiacă, previne creșterea tensiunii arteriale și ateroscleroza, și mărește energia și rezistența fizică.

Datorită conținutului de triptofan, care este convertit în serotonină – un neurotransmițător din creier asociat cu starea de bine, bananele combat depresia. Dacă adăugați în suc și câteva nuci caju, veți obține o băutură cu efecte antidepresive naturale.

Mai mult, induc o stare de relaxare, îmbunătățesc dispoziția și reduc simptomele sindromului premenstrual. Consumate seara, bananele previn crampele musculare.

Diabeticii trebuie să știe că bananele verzi determină scăderea glicemiei, în timp ce banalele coapte bine cresc nivelul glicemiei.

____________________________________________________________________________________________________

Limonadă de banane – rețetă

Ingrediente

• 3 banane
• 2 lingurițe de miere
• ½ portocală
• suc și coajă de lămâie
• apă

Preparare

Decojiți bananele, rupeți-le bucăți și puneți-le în blender. Adăugați mierea de albine, sucul proaspăt stors de la portocală, puțină zeamă de lămâie și coajă rasă, dacă fructul este bio.

Adăugați o cantitate egală de apă și mixați până la omogenizare. Veți obține o băutură cremoasă, foarte plăcută la gust și sățioasă.

Pentru a crește și mai mult efectul tonifiat și energizant, puteți adăuga și 1 linguriță/lingură de polen poliflor crud.

Dacă nu aveți în casă un blender/robot de bucătărie, puteți prepara această limonadă manual. Tăiați mărunt bananele și pasați-le cu o furculiță într-un bol adânc, până obțineți un piure fin. adăugați mierea și frecați până la dizolvare.

Adăugați sucul de citrice proaspăt stors și amestecați. Turnați peste pasta obținută o cantitate egală de apă și amestecați.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Banane, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, București, Editura Fiat Lux, p. 75-76

2. Authority Nutrition, Bananas 101: Nutrition Facts and Health Benefits: https://authoritynutrition.com/foods/bananas/

3. Food Matters, 25 Powerful Reasons to Eat Bananas: http://www.foodmatters.com/article/25-powerful-reasons-to-eat-bananas

4. Naturalia, Băuturi naturale: http://www.naturalia.ro/preparate/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.