SUC natural care ajută FICATUL să elimine TOXINELE din corp
Ficatul are un rol esențial în protejarea organismului de efectele toxice ale compușilor chimici care ajung în corp prin diferite căi. Alimentația, mediul și stilul nostru de viață au un cuvânt de spus în ceea ce privește buna funcționare a ficatului.
Compușii toxici prezenți în cantități mari în corp pe care ficatul nu reușește să-i mai elimine se pot acumula în țesuturi, afectând sănătatea.
Dietele de detoxifiere sunt promovate astăzi ca metode de îmbunătățire a sănătății, prin faptul că ele facilitează eliminarea toxinelor și ajută la scăderea în greutate.
Câteva studii clinice, nu foarte semnificative, au arătat că aceste diete stimulează detoxifierea ficatului și ajută la eliminarea poluanților organici din corp.
Alte cercetări, realizate pe animale, au arătat că unele alimente au proprietăți detoxifiante, precum sunt ingredientele folosite la rețeta de suc prezentată mai jos.
Suc pentru curățarea ficatului – rețetă
Ingrediente
• 3 morcovi
• 2 mere
• 1 sfeclă
• ½ lămâie
• 1 feliuță de rădăcină de ghimber
• opțional: frunze verzi, 1 lingură de ulei de măsline, 1 linguriță de turmeric
Preparare
Aceste ingrediente ajung cam pentru mai multe porții. Modificați cantitățile în funcție de cât de mult suc doriți să obțineți, păstrând proporțiile.
Dacă nu aveți un storcător în casă, puteți folosi un blender. Curățați, spălați și tăiați toate ingredientele bucăți mici. Puneți-le în vasul blenderului adăugând și 1-2 pahare de apă.
Mixați și strecurați compoziția dacă vreți să obțineți un suc limpede și mai ușor de consumat. Nu aruncați pulpa rămasă după filtrare. O puteți include în salate, ciorbe, biscuiți de casă, tarte coapte la cuptor sau alte rețete asemănătoare.
Toate ingredientele folosite la prepararea acestui suc au un rol important în stimularea funcțiilor ficatului, îndeosebi a detoxifierii.
Sfecla și morcovii sunt renumite pentru efectele lor antioxidante și tonice asupra mai multor sisteme din corp. Sunt îndeosebi utile pentru sistemul cardiovascular și imunitar, și pentru combaterea bolilor canceroase.
Merele sunt bogate în pectine, fibre pe care corpul le folosește pentru a curăța și elimina toxinele din tractul digestiv, ușurând astfel munca ficatului. Acestea ajută de asemenea la eliminarea excesului nociv de colesterol din sânge.
Lămâia și fructele citrice în general conțin cantități mari de vitamina C, un antioxidant puternic care stimulează ficatul și ajută organismul să elimine mai ușor toxinele.
Rădăcina de ghimbir este un remediu bine-cunoscut pentru problemele digestive: dureri de stomac, balonare, constipație, ulcerul gastric apărut pe fondul stresului.
Ar fi ideal să adăugați și câteva frunze verzi la acest suc. Verdețurile sunt bogate în clorofilă, care absoarbe toxinele din fluxul sanguin și neutralizează compușii chimici, metalele și pesticidele, protejând totodată ficatul.
___________________________________________________________________________________________________
Bibliografie:
1. Klein AV1, Kiat H2, 2015, Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25522674
2. Global Healing Center, 14 Foods that Cleanse the Liver: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/liver-cleanse-foods/