Cum să îți cureți ficatul cu suc de mere (cură de 3 zile)
Terapeutul rus Mikhail Tombak susține că sucurile de legume sunt foarte eficiente în detoxifierea organismului.
Sucul de mere este un remediu ieftin și accesibil pentru oricine vrea să își curețe ficatul.
Cuprins
Semnele unui ficat nefuncțional
Cum știi dacă ai nevoie de o detoxifiere a ficatului? Uitându-te la piele, la unghii.
Petele maronii pe piele, petele galbene pe limbă, pistruii negii, pielea rece sau umedă la nivelul extremităților sunt doar câteva indicii în acest sens.
O cauză foarte importantă a deteriorării funcției ficatului este însăși alimentația noastră incorectă.
Ficatul se poate îmbolnăvi din pricina viciilor: abuzul de alcool, grăsimi sau dulciuri.
Aceste sunt emblematice pentru dieta de tip occidental, care a pătruns foarte repede și la noi.
Prăjelile, cerealele rafinate, pâinea proaspătă, mâncatul noaptea, combinațiile alimentare nepotrivite – sunt tot atâtea obiceiuri nesănătoase care afectează celula ficatului.
Este esențial să avem un ficat care funcționează la capacitate maximă, dat fiind că el este răspunzător pentru filtrarea toxinelor.
De sănătatea lui depinde sistemul cardiovascular și sistemul limfatic, sistemul imunitar, organele digestive, rinichii și creierul.
Cum să îți cureți ficatul cu suc de mere
Cura de detoxifiere cu suc de mere poate fi folosită pentru ficat, fiere și rinichi. Este utilă în cazul tuturor celor trei organe.
Merele conțin vitamine, minerale, fibre (pectină) și antioxidanți (caroteni, non-provitamina A).
Pectina este cea care favorizează eliminarea reziduurilor prin tractul intestinal și a toxinelor prin intestinul gros.
Totodată, acest tip de fibră contribuie la scăderea colesterolului.
Mărul are proprietăți anticancerigene și antivirale.
Citește și – Merele crude combat obezitatea și oboseala (cum se face cura)
Câteva precizări importante
Sucul de mere trebuie să fie preparat în casă, nu cumpărat din magazine. Efectul nu va fi același.
Pe cât posibil, folosiți mere naturale, storcând inclusiv coaja, care conține cele mai multe fibre (pectină).
Pentru ca sucul să fie mai plăcut la gust, optați pentru un soi dulce, adăugând mai puține mere acre.
Pregătirea pentru detoxifierea cu suc de mere
Cu 1 săptămână înainte de începerea curei, puteți introduce sucul de mere în meniul zilnic în doze mici.
Acest lucru va ajuta sistemul digestiv să se obișnuiască mai ușor cu aciditatea aciditatea sucului de măr și să manifeste o toleranță mai bună în timpul curei propriu-zise.
Așadar, beți câte ½ pahar cu suc de mere proaspăt cu un sfert de oră înainte de masă, de 3 ori pe zi.
Administrarea sucul de mere pe ore
În fiecare din cele 3 zile de cură, consumați suc de mere după următorul program:
La ora 8:00 – 1 pahar de suc
La ora 10:00 – 1 pahar de suc
La ora 12:00 – 2 pahare de suc
La ora 14: 00 – 2 pahare de suc
La ora 16:00 – 2 pahare de suc
La ora 18:00 – 1 pahar de suc
La ora 20:00 – 1 pahar de suc
Sucul se bea cu guri mici. Sucul se ține în gură puțin, apoi se înghite.
Pe durata curei cu suc de mere nu se mai consumă nici un alt aliment, nici nu se bea altceva.
În cazul în care sucul de mere nu provoacă mișcări intestinale, pe durata curei se pot consuma ceaiuri diuretice sau se pot efectua clisme.
Alte sucuri cu măr care activează și tonifică ficatul
În afara curei cu suc concentrat de măr, acest fruct se poate folosi și la prepararea altor sucuri.
Un tonic bun pentru ficat care conține măr îl recomandă nutriționistul Michael T. Murray: stoarceți 1 măr, ½ sfeclă, 2 morcovi și 1 rădăcină de păpădie.
Acest suc este bogat în vitaminele A, C, B6 și potasiu.
Un alt suc, pe care autorul îl numește „activatorul ficatului” se poate obține din 2-3 mere și ½ sfeclă cu tot cu frunze.
Acesta conține doze generoase de vitamina C și E. Stimulează fluxul biliar și ajută la scăderea în greutate.
Citește și – Rețete pentru curățarea, tonifierea și protejarea ficatului
Precauții
Unele persoane sensibile la stomac pot experimenta un disconfort digestiv la administrarea sucului de măr.
Pentru a împiedica apariția balonării, se recomandă strecurarea sucului de pulpă. Se va consuma doar lichidul limpede.
Surse articol:
1. Mikhail Tombak, Curățarea Ficatului cu Suc de Mere, Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, pp. 214-215
2. Michael T. Murray, Merele, Cartea Completă a Sucurilor, trad. Laura Cristiana, Editura Adevăr Divin, Brașov, 2013, p. 97
3. Michael T. Murray, Tonic Pentru Ficat, Cartea Completă a Sucurilor, trad. Laura Cristiana, Editura Adevăr Divin, Brașov, 2013, pp. 260-261
4. Michael T. Murray, Activatorul Ficatului, Cartea Completă a Sucurilor, trad. Laura Cristiana, Editura Adevăr Divin, Brașov, 2013, p. 259