NUTRIENȚI care ajută FICATUL să elimine TOXINELE din corp

Este „la modă” să urmezi o dietă de detoxifiere, mai ales după mesele copioase de sărbători. Unii adoptă aceste diete și cu scopul de a pierde în greutate.

Câtă știință este însă în spatele popularității lor? Câteva studii clinice au arătat că programele comerciale de detoxifiere stimulează funcțiile detoxifiante ale ficatului și contribuie la eliminarea agenților poluanți din corp.

Alimente care stimuleaza detoxifierea: gleneagles.com.sg

Cu toate acestea, studiile au fost foarte mici și lipsite de o metodologie corectă. Cercetările pe animale au arătat de asemenea că anumite alimente, precum coriandrul și algele marine au proprietăți detoxifiante. Însă aceste rezultate nu au fost confirmate pe oameni.

Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că publicul larg trebuie informat mai bine cu privire la beneficiile, eficiența și riscurile dietelor de detoxifiere.

Ficatul este principalul organ implicat în detoxifierea și protejarea corpului de substanțele toxice. El transformă lipofilele în metaboliți cu o solubilitate mai mare în apă, astfel încât aceștia să poată fi eliminați mai ușor prin urină.

Citește și Cum să ne curățăm corpul de TOXINE

De unde vin toxinele? Din apă, din alimentele procesate și aditivate, din aer, din plasticuri, din alcool, din tutun, din produsele pe care le folosim în gospodărie sau pentru îngrijirea corpului.

Pentru o detoxifiere eficientă nu trebuie să consumăm fel de fel de produse comerciale. Ficatul are nevoie de anumiți nutrienți care acționează ca niște co-factori în procesele de descompunere și eliminare a toxinelor. Iar acești nutrienți pot fi obținuți din alimente.

Alimente care stimulează funcțiile detoxifiante ale ficatului

Nutriționistul londonez Catherine Arnold ne oferă câteva sfaturi despre cum putem să ne curățăm corpul de toxine fără o dietă specială de detoxifiere:

• Beți 1,5-2 litri de apă filtrată pe zi. Acest lucru este vital pentru hidratarea corpului, dar și pentru digestie și eliminarea toxinelor din corp.

• Mâncați legume crucifere în fiecare zi. Broccoli, varză, conopidă, ridiche – acestea conțin compuși implicați în fazele naturale de detoxifiere ale ficatului.

Citește și 3 metode simple de DETOXIFIERE de la dr. farmacist Iulia Preda

• Consumați alimente bogate în vitamine din grupul B, îndeosebi leguminoase – fasole, linte, alge marine – spirulină, nori, verdețuri – spanac, salată verde, avocado, ouă, migdale, semințe de floarea-soarelui, pește gras.

• Mâncați alimente care conțin vitamina C. Citricele, fructele de pădure, cartofii dulci, ardeii grași, tomatele, ananasul, morcovii și verdețurile sunt cele mai bune surse de vitamina C.

• Adăugați proteine la fiecare masă. Cele mai indicate sunt proteinele din ouă, somon, linte și fasole, quinoa, nuci și semințe, carne de animale crescute organic.

• Evitați balonarea, gazele intestinale și problemele digestive în general.

• Măriți aportul de rozmarin, pătrunjel și coriandru – plante care susțin procesele de purificare ale ficatului.

Citește și CEAI pentru PURIFICAREA organismului – rețeta Maria Treben

• Beți ceai verde. Această băutură este bogată în catechine, antioxidanți care susțin funcțiile hepatice.

• Mâncați fructe și legume cât mai des, cu condiția să fie naturale, netratate.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘10814, 11007, 4260, 3556′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Klein AV, Kiat H, Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence, Journal of Human Nutrition and Dietetics. 2015 Dec;28(6):675-86. doi: 10.1111/jhn.12286. Epub 2014 Dec 18: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25522674

2. Grant DM, Detoxification pathways in the liver, Journal if Inherited Metabic Disease. 1991;14(4):421-30: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1749210

3. Catherine Arnold, How To Detox, Without Doing A Detox! Catherine Arnold Nutrition: https://catherinearnoldnutrition.com/how-to-detox-without-doing-a-detox/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.