3 PLANTE care elimină TOXINELE, cresc VITALITATEA, reglează METABOLISMUL, remediază DEZECHILIBRELE, cresc capacitatea de auto-vindecare

Curățarea corpului de toxine este o practică deosebit de populară astăzi, care atrage după sine o multitudine de beneficii.

Eliminarea deșeurilor din organism ajută la creșterea vitalității, revigorarea funcțiilor sistemelor și organelor principale, remedierea unor dezechilibre sau tulburări, creșterea capacității organismului de auto-apărare și auto-vindecare.

Plante detoxifiere – papadie, brusture, ridiche

Mai mult decât atât, un corp curățit de substanțe nocive va absorbi și va distribui mai ușor nutrienții și alimentele ingerate.

Pentru a ajuta organismul să elimine substanțele nefolositoare și dăunătoare ne putem folosi de plantele depurative care apar îndeosebi la început de primăvară.

Plantele detoxifiante asistă corpul să elimine toxinele prin rinichi, ficat sau plămâni. Majoritatea lor au efecte purificatoare asupra sângelui și regulatoare asupra metabolismului, și sunt deosebit de bogate în antioxidanți.

________________________________________

Plante pentru detoxifiere

Cele mai bune exemple în acest sens sunt: păpădia, brusturele, leurda, urzica, cicoarea.

___

PĂPĂDIA

Păpădia este folosită în numeroase sisteme de medicină tradițională, de la cea vestică și europeană până la cea chineză și indiană.

Toate părțile sale conțin numeroase substanțe cu proprietăți farmacologice:

• taraxasterol (fitosteroli) – cu efecte antihiperglicemice și antiinflamatoare;
• tetrahidroridentină B – antiinflamatoare și antibacteriene;
• taraxacolide – glucozide – antihiperglicemice, antiinflamatoare, antimicrobiene, hipolipidemice (frunzele și tulpinile),
• acid cafeic, acizi clorogenici – antioxidante, imunostimulatoare (florile, tulpinile, frunzele, rădăcinile);
• luteolină – antioxidante;
• acid taraxinic – antiinflamatoare, anti-hiperglicemiante, antimicrobiene;
• quercetină – ahtioxidante;
• acid cicoric – imunostimulatoare, anti-hiperglicemiante.

Se poate administra ca atare (cură cu tulpini proaspete), sub formă de ceai din rădăcini sau capsule. Comisia Europeană și British Herbal Pharmacopoeia recomandă următoarele doze:

– frunze proaspete sau uscate – 4-10 g/zi
– tinctură din frunze – 2-5 ml/zi
– suc de frunze verzi – 1 linguriță, de 2 ori pe zi;
– extract lichid – 1-2 lingurițe pe zi;
– rădăcini proaspete – 2-8 g pe zi;
– extract uscat (pudră) – 250 – 1.000 mg, de 4 ori pe zi

_____________________________________________

BRUSTURELE

Rădăcina de brusture este folosită în scop terapeutic încă de pe vremea vechilor daci. Conține cantități mari de flavonoide, glicozide amare, lignani și inulină – compuși cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și detoxifiante la nivelul pielii, sângelui, rinichilor și membranelor mucoase, ajutând la înlăturarea deșeurilor acumulate.

Este unul din cele mai bune purificatoare ale sângelui și tonice ale sistemului limfatic.

Studiile au arătat că brusturele are o capacitate antioxidantă puternică. Protejează ficatul și are activități antiproliferative în cancer.

Rădăcina de brusture poate fi folosită la salate, sub formă de suc sau ceai.

_____________________________________________

♣ RIDICHEA roșie

Ridichea împărtășește proprietăți detoxifiante și antioxidante similare altor legume crucifere, precum varza, broccoli și conopida. Este cunoscută ca remediu detoxifiant pentru ficat. Relaxează musculatura netedă a ductelor biliare, încurajând fluxul biliar, ajută la tratarea constipației cronice și eliminarea calculilor.

Poate fi folosit în salate sau sub formă de suc. Conține cantități mari de apă și minerale – potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, cupru și zinc.

_____________________________________________

Bibliografie:

1. Green Med Info, Cleanse and Restore with Herbs: http://www.greenmedinfo.com/blog/cleanse-and-restore-herbs

2. Fonyuy E. Wirngo, Max N. Lambert, and Per B. Jeppesen, The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes, Rev Diabet Stud. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/

3. LIVE STRONG, Health Benefits of Radishes: https://www.livestrong.com/article/248101-benefits-of-juicing-radishes/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.