Pentru detoxifirea bilei și a ficatului se bea în fiecare dimineață 1 lingură de ulei de măsline cu puțin suc de lămâie – dr. Constantin Milică

Fitoterapeutul Constantin Milică, profesor la Universitatea de Științe Agricole din Iași, vorbește despre importanța detoxifierii organismului pentru prevenirea și tratarea bolilor. 

Fără o curățare corespunzătoare a organismului, nici un tratament nu-și poate face efectul complet.

Dr. Milică recomandă realizarea periodică a unei cure de detoxifiere, îndeosebi la trecerea dintre anotimpuri, sau măcar de 2 ori pe an, o dată primăvara și o dată toamna.

Aceste cure nu sunt dificile, nici complexe. Trebuie doar să acordăm mai multă atenție alimentației și să evităm produsele care produc sau favorizează acumularea toxinelor în organism.

Pentru eliminarea deșeurilor, doctorul Constantin Milică recomandă excluderea din dietă a alimentelor prăjite, a produselor conservate și afumate, a preparatelor din carne și a produselor din magazine care conțin E-uri.

Aceste restricții se impun pe o perioadă de 1-2 săptămâni. Pe durata curei, este deosebit de important să se renunțe și la dulciurile procesate din comerț. Acestea se vor înlocui cu fructe proaspete sau uscate, sau cu miere de albine.

Pe lângă fructe, sunt importante și legumele proaspete. Proteinele din carne se vor înlocui cu proteine vegetale, pe care le putem lua din nuci, ciuperci și leguminoase (soia, năut, linte, fasole, mazăre).

Totodată, se vor elimina cerealele rafinate și făinoasele albe. Pe acestea le putem înlocui cu produse integrale, pâine neagră, de tărâțe sau de secară, orez brun, paste integrale. Acestea se găsesc de cumpărat.

Nu trebuie pierdut din vedere necesarul zilnic de lichide. Se recomandă un consum de cel puțin 2 litri de apă (ceaiuri sau sucuri) pe zi. Sunt interzise băuturile din comerț, cafeaua, alcoolul și răcoritoarele.

Cafeaua poate fi înlocuită cu ceai verde, pentru menținerea energiei, sau cu ceai de cimbru.

Seara și dimineața, este bine să se bea pe stomacul gol câte 1 cană de apă în care s-a stors sucul de la ½ lămâie și în care s-a adăugat 1 linguriță de miere.

Pentru curățarea vezicii biliare și a ficatului, dimineața se poate consuma un amestec dintr-o lingură de ulei de măsline extravirgin și puțin suc de lămâie. După ingerarea amestecului, se stă întins în pat 20-30 de minute, culcat pe partea dreaptă. Acest remediu ajută la înlăturarea crizelor de dischinezie biliară.

Este indicat să se respecte cele două zile de post rânduite de Biserică, miercurea și vinerea, și cel puțin 1 zi din săptămână să se aloce doar alimentelor crude, nepreparate termic.

Se pot consuma fructe și legume în stare naturală, nuci, semințe, fructe uscate, cereale integrale înmuiate sau fierte, ceaiuri, apă, sucuri naturale făcute în casă.

Pentru o detoxifiere și mai profundă, acest regim alimentar bazat pe crudități se poate prelungi până la 5-7 zile.

Nu trebuie omisă mișcarea fizică și plimbările zilnice, care susțin sănătatea sistemului digestiv și cardiovascular. Mișcarea stimulează procesele metabolice și depurative din organism.

Sursă: Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Cruditățile, Enzimele și Imunitatea, Farmacia Verde: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/26/cruditatile-enzimele-si-imunitatea/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.